Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Britanci šalju tenkove na Baltik

Biratnski tenk Foto: wikipedia.org

Britanci šalju tenkove na Baltik

​Velika Britanija razmatra mogućnost da pošalje hiljadu vojnika, tenkova i artiljerije u Estoniju, Letoniju i Litvaniju u okviru novog programa NATO-a, prenosi Tajms pozivajući se na vojne izvore.

Svet
Izvor: Sputnjik

Velika Britanija razmatra mogućnost da pošalje hiljadu vojnika, tenkova i artiljerije u Estoniju, Letoniju i Litvaniju u okviru novog programa NATO-a, prenosi Tajms pozivajući se na vojne izvore.

Ranije je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Filip Hamond izjavio da bi u okviru jačanja alijanse u regionu NATO mogao da postavi četiri-pet bataljona na principu rotacije u zemljama istočne Evrope. Prema navodima lista Volstrit džurnal, SAD bi u baltičke zemlje poslale dva bataljona, još jedan bataljon bi obezbedile oružane snage Nemačke i Velike Britanije.

Prema podacima Tajmsa, London planira slanje tenkovske taktičke grupe, koja će pored tenkova biti opremljena i artiljerijom. Pitanje će biti rešeno na samitu u Varšavi.

Osim toga, pakt razmatra mogućnost da postavi skladišta sa tenkovima i drugim teškim naoružanjem u istočnoj Evropi, da bi povećao odbranu NATO-a, ističe list.

Kasnije je zamenik državnog sekretara SAD Entoni Blinken izjavio da će NATO u istočnoj Evropi po principu rotacije razmestiti četiri hiljade vojnika. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je komanda NATO-a preporučila da razmesti multinacionalne bataljone u nekoliko zemalja istočne Evrope, ali će odluka o brojnosti vojske i tačnim lokacijama biti doneta na samitu u julu.