Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Britanija da aktivira član 50 tek kad bude spremna"

Foto: cer.org.uk

"Britanija da aktivira član 50 tek kad bude spremna"

Britanija bi trebalo da aktivira mehanizam za istupanje iz EU, odnosno član 50 Lisabonskog sporazuma tek kad bude imala "jasnu viziju" o tome kako izgleda njena budućnost sa Unijom, izjavio je danas britanski ministar finansijak Džordž Ozborn

Svet
Izvor: Tanjug

"Samo Ujedinjeno Kraljevstvo može da aktivira član 50. Po mojoj proceni, to treba da uradimo tek kad se bude jasno znalo kakve nove sporazume želimo sa našim evropskim susedima", rekao je Ozborn u svom prvom oglašavanju posle Bregzita, prenosi AFP.

Država koja izlazi iz EU mora i formalno o tome da obavesti Evropski savet prema članu 50 Lisabonskog sporazuma iz 2007. godine, a iz Brisela su poručili da žele da se to dogodi što pre.

Taj član definiše uslove dobrovoljnog izlaska iz EU, na šta ima pravo svaka država članica bez bilo kakvog posebnog opravdanja.

Uprkos želji da se to dogodi što pre, lideri EU shvataju zašto Kameron, koji je izjavio da će podneti ostavku i ostaviti aktiviranje člana 50 svom nasledniku, ne može da pokrene već u utorak proces koji traje dve godine, navodi Rojters.