Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Britanija na iglama: Referendum neizvestan do kraja

Foto: NB, Twitter

Britanija na iglama: Referendum neizvestan do kraja

Još uvek se niko ne usuđuje da predviđa rezultate britanskog referenduma o izlasku iz EU.

Svet
Autor: NB

Britanci danas glasaju o ostanku ili izlasku iz Evropske unije, ali se sigurno do pola sata iza ponoći neće znati ni preliminarni rezultati glasanja. Zbog toga, kako svetski mediji navode, većina Britanaca neće spavati cele noći, čekajući da čuje ishod glasanja.

Mediji nedeljama spekulišu o posledicama koje bi VB i EU mogle da imaju ako se građani odluče da istupe iz unije. Jedni predviđaju njen potpuni krah, dok drugi tvrde da će i ukoliko se desi da Britanci odluče da napuste EU, veze te zemlje sa unijom ostati vrlo jake.

Birališta će biti zatvorena u 22 sata, a prvi rezultati, kako navode britanski mediji verovatno će stići iz Sanderlenda, dok ankete pokazuju da će u tom gradu rezultat najverovatnije prevagnuti na stranu izlaska iz EU.

Istraživanja javnog mnjenja su do sada pokazala da je najveći broj onih koji podržavaju istupanje iz EU u velikim gradovima istočne Engleske, dok je broj građana koji su protiv “Bregzita” veći u Škotskoj, Londonu i Oksfordu.

Prvi rezultati kojima se može verovati najverovatnije će biti objavljeni oko pet časova izjutra, kada se prebroje glasovi iz velikih gradova, a ti rezultati biće pouzdani ukoliko razlika između glasova “za” i “protiv” ne bude vrlo mala.

Za sada se Britanci ne usuđuju da predviđaju ishode glasanja, što je razumljivo, ako se u obzir uzme da su ankete rađene svega nekoliko dana pre referenduma predviđale da je razlika u korist izlaska iz EU samo dva osto.

Britanci, ali i cela evropska javnost moći će da odahne tokom jutra, kada će biti saopšteni konačni rezultati, a oni će biti otkriveni u Mančesteru.

Ceo svet pomno prati “Bregzit”

Mediji iz celog sveta danas kao udarnu vest javljaju održavanje jednog od najneizvesnijih referenduma u istoriji. Pojedini evropski štampani mediji čak us objavljivali tekstove na engleskom u kom mole Britanci da glasaju za ostanak u EU.

Glasao i Davenport

Šef delegacije EU u Srbiji Majk Davenport pohvalio se fotografijom na "Tviteru" da je glasao na britanskom referendumu.


Foto: Twitter