Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Britanski mediji: Ruska podmornica je NAJSMRTONOSNIJA NA SVETU

Foto: Sevmas

Britanski mediji: Ruska podmornica je NAJSMRTONOSNIJA NA SVETU

​List „Dejli mejl“ je podmornicu nazvao „najsmrtonosnijom podmornicom na svetu“.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Zapadni mediji, među kojima su „Dejli mejl“, „Dejli ekspres“ i „Dejli star“, objavili su materijal o novoj ruskoj podmornici „Knez Vladimir“, koja je 17. novembra porinuta u more u Severodvinsku.

List „Dejli mejl“ je podmornicu nazvao „najsmrtonosnijom podmornicom na svetu“.

U članku se navodi da je „Knez Vladimir“ opremljen sa 20 interkontinentalnih balističkih raketa R-30 „Bulava“ (zapravo ih ima 16), koje imaju višeciljne bojeve glave snage 150 kilotona. Podmornica može da lansira rakete na rastojanje do 9.300 kilometara i ima radnu dubinu potapanja do 400 metara, što je čini gotovo nevidljivom za lokatore, naglašava list, a prenosi Glas Moskve.

Takođe se navodi da američki konkurent „Kneza Vladimira“, podmornica „Ohajo“, nosi 24 balističke rakete „Trident II“ koje imaju kraći opseg pogađanja, pri čemu ova podmornica ima manju radnu dubinu.

U komentarima ispod tekstova razvila se živa diskusija.

„Čini se da su oni otišli nekoliko godina napred kada je reč o takvim stvarima“, pišu čitaoci britanskog medija.

„Rusija postaje svetski lider i to niko ne uzima u obzir. Kada se naši lideri jednom dogovore to će izazvati rat protiv nje. Moramo biti u istom timu sa Rusijom, a ne da povećavamo trvenja, kao što to čini Mejova“, smatraju pojedini.

„Knez Vladimir“ je četvrta nuklearna podmornica Projekta 955 „Borej“ i prva modernizovana krstarica serije „Borej A“. Trebalo bi da uđe u borbeni sastav Severne flote već 2018. godine.

Na brodogradilištu „Sevmaš“ grade se još četiri podvodne krstarice, a njihovo poniranje u vode planirano je do 2022. godine.