Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
CARSKI ALBUM pronađen i vraćen na Krim

Foto: Facebook

CARSKI ALBUM pronađen i vraćen na Krim

​Na Krim je vraćen veliki imperatorski album sa porodičnim fotografijama Aleksandra II i Marije Aleksandrovne u dizajnu poklona iz 1875. godine

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Artefakt se smatrao zauvek izgubljenim, ali ga je otkrio i kupio fond "Oživljavanje tradicije". Sada će album biti čuvan u muzeju “Livadija” na Krimu.

Prema rečima prvog čoveka Krima Sergeja Aksjonova, koji je učestvovao u svečanom prenosu albuma u Livadijsku palatu, album sadrži 22 originalne fotografije članova ruskih carskih i engleskih kraljevskih dvorova, piše Glas Moskve.

"Krim je postao jedan od kulturnih centara Rusije, nastavićemo da razvijamo i ojačavamo ovu poziciju. Postoji toliko istorijskih spomenika koji su imali veze sa istorijom Rusije u svako doba istorije. Po mom mišljenju, nigde u Rusiji ne postoji toliko jedinstvenih objekata koji pripadaju ne samo domu Romanovih, već se uopšte direktno odnose na Krim i ovu palatu. Normalno je da oni budu čuvani ovde", rekao je Aksjonov.

Album sa porodičnim fotografijama cara Aleksandra II i Marije Aleksandrovne napravljen je po nalogu ruske imperijalne kuće Moskovska srebrna fabrika.

Pre prenosa albuma kao poklona muzeju, nije bilo originalnih fotografija porodice prvih carskih vlasnika dvorca u Livadiji, izuzev jedine fotografije carice Marije Aleksandrovne.