Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ČELIČNA RUSKA PTICA: Upoznajte najveći helikopter

Foto: airforce.ru

ČELIČNA RUSKA PTICA: Upoznajte najveći helikopter

Bez obzira na svoju 30-godišnju službu, Mi-26 je do danas zvezda zbog svojih impozantnih gabarita i gotovo neograničenih mogućnosti za prevoz svih mogućih tereta.

Svet
Autor: Glas Moskve

Mi-26 je dvomotorni teški transportni helikopter nosivosti preko 20 000 kilograma, najveći je helikopter koji se proizvodi na svetu. Konstruisao ga je moskovski KB „Milj", a serijski se proizvodi u fabrici helikoptera u Rostovu.

Ovaj helikopter je sposoban je da ponese veliki broj ljudi u integrisanom trupu poput Mi-6 i Mi-12, takođe on bez problema podiže velike količine tereta velikih dimenzija unutar trupa poput Mi-12, piše portal Glas Moskve.

Pored toga ima i mogućnost nošenja velikih i teških tereta na podvesnim nosačima poput Mi-10.

Izgled Mi-26 očiti je rezultat izgleda Mi-6, jer kao i Mi-6 ima sličnu konfiguraciju trupa i rotora, a gotovo je i istih dimenzija.

Iako Mi-26 ne nosi odbrambeno naoružanje, vojne verzije opremljene su ASU-2V toplotnim i radarskim mamcima i ometaca, ali i ugradnjom strukturalnih zaštita poput zaštitnog oklopa za posadu, punjenje samozaptivajućih gorivnih tankova inertnim gasom kao i vrlo efikasan automatski sistem gašenja požara.

''Leteće krave'', kako piloti nazivaju Mi-26, imaju veliko radno iskustvo. Njih su koristili u Somaliji, Kambodži, Indoneziji, radili na teritoriju bivše Jugoslavije unutar mirotvornih operacija UN-a, gasili požare u Grčkoj.