Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ČESTITKE I IZ SRBIJE: Putin danas slavi rođendan

Foto: kremlin.ru

ČESTITKE I IZ SRBIJE: Putin danas slavi rođendan

​Vladimir Putin već sada je ocenjen kao jedan od najznačajnijih svetskih lidera u istoriji

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Njegovu popularnost nije potrebno opisivati, jer je reč o čoveku čije ime i lik je postalo brend.

Citati i izjave koje je Putin kroz svoju političku karijeru davao postali su kultne rečenice na koje se i drugi svetski lideri pozivaju, piše Glas Moskve.

Na dan kada mu je rođendan, društvene mreže gotovo da eksplodiraju od Putinovih fotografija i video snimaka uz natpis “S dnem roždeniя!”

A ko je Vladimir Vladimirovič Putin?

Vladimir Putin rođen je u Lenjingradu (sadašnji Sankt Peterburg) 7. oktobra 1952. godine.

Njegova majka Marija Ivanovna Putina je bila radnik u fabrici, a otac Vladimir Spiridonovič Putin je bio regrutovan u Sovjetsku mornaricu da služi na podmornici početkom 1930ih, a kasnije je služio u NKVD-u u saboterskoj grupi tokom Drugog svetskog rata.

Deda Vladimira Putina, Spiridon Putin, je bio lični kuvar Vladimira Lenjina i Josifa Staljina.

Znao je šta želi

Putin je u mladosti voleo da imitira obaveštajce koje su u filmovima glumili glumci poput Vjačeslava Tihonova i Georgija Žižonova. Osnovnu školu je upisao 1958. godine. Po završetku osnovne škole 1966. upisuje srednju hemijsku školu koju je završio 1970. godine. Po završetku srednje škole upisao je 1970. godine Pravni fakultet.

Diplomirao je 1975. godine, međunarodno pravo na Pravnom fakultetu Lenjingradskom državnom univerzitetu, a tema dimplomskog rada je bio “Princip najpovlašćenije nacije” (rus. Princip naibolee blagopriяtstvuemoй nacii).

Na univerzitetu je takođe postao član Komunističke partije Sovjetskog Saveza i ostao je njen član sve do njenog raspuštanja decembra 1991.

Počeci u KGB-u

Nakon diplomiranja, Putin je primljen u KGB. Radio je u Direktoratu KGB Lenjingrada i Lenjingradske oblasti, gde je upoznao Sergeja Ivanova. Od 1985. do 1990. Putin je bio na dužnosti u Drezdenu, Istočna Nemačka. Nakon pada Berlinskog zida, vraćen je u Sovjetski Savez.

U Drezdenu je 1989. sam odbranio zgradu KGB.

Putin je zvanično dao otkaz u državnoj bezbednosti 20. avgusta 1991. tokom državnog udara koji je predvodio KGB protiv sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova. U to vreme imao je čin pukovnika.

Razvoj karijere

Po izboru Anatolij Sobčaka na mesto gradonačelnika Sankt Peterburga 12. juna 1991. godine, Putin postaje predsednik Odbora za spoljne poslove grada Sankt Peterburga.

U avgustu 1996. godine se seli u Moskvu gde postaje član administracije predsednika Borisa Jeljcina. Bio je šef ruske obaveštajne službe FSB (jedne od naslednica KGB) od jula 1998. do avgusta 1999. godine, a takođe je radio kao sekretar u službi bezbednosti od marta do avgusta 1999. godine.

Prvi put premijer (1999)

Putina je Boris Jeljcin postavio na mesto premijera u Vladi Rusije u avgustu 1999. godine. Putin je postao peti ruski premijer u manje od 18 meseci.

Jeljcinov glavni oponent gradonačelnik Moskve Jurij Luškov i bivši premijer Jevgenij Primakov, su već bili u kampanji za predsedničke izbore.

Tada niko nije mogao pretpostaviti da će već u septembru Putin postati najpopularniji političar u Rusiji.

Iako nije član ni jedne partije, Putin je podržao partiju Jedinstvo koja je na izborima za Dumu u decembru 1999. godine osvojila najveći broj glasova.

Prvi put predsednik

Boris Jeljcin je 31. decembra 1999. godine neočekivano podneo ostavku i imenovao Putina za privremenog predsednika.

Predsednički izbori su održani 26. maja 2000, a Putin je pobedio u prvom krugu, kada je ostvario ubedljivu pobedu sa 52,94 odsto pobedivši u većini guvernija osim u Čečeniji.

U nekim guvernijama Putin je osvojio i preko 80 odsto glasova. Posle isteka svog prvog mandata Putin se ponovo kandidovao na izborima 2004. godine i pobedio sa 71,34 odsto glasova.

Putinovo obnavljanje Rusije

Vladimir Putin radio je na preporodu Rusije, za vreme njegove vlasti ekonomija Rusije rasla je u proseku za 7 odsto svake godine.

Putin je radio i na učvršćivanju centralne vlasti u svim guvernijama. Tako je smanjio rizik od otcepljenja dalekih oblasti pobunjenih separatističkim osećanjima.

Drugi put predsednik (2012)

Putin je izabran za predsednika na izborima 2012. Nasledio je Dmitrija Medvedeva koji je njega nakon inauguracije nasledio na mestu premijera.

Popularnost u Rusiji i svetu

Putin uživa popularanost širom Rusije i u mnogim državama sveta, naročito u zemljama u razvoju, a u Rusiji on se smatra simbolom oživljenog patriotizma.

U mnogim zemljama sa većinski pravoslavnim stanovništvom Putin se ceni zbog svojih dela učinjenih na rehabilitaciji položaja pravoslavne crkve u Rusiji.

Putin je popularan i u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori zbog principijelnog stava Rusije u odbrani suvereniteta Srbije. On je proglašen za počasnog građanina više srpskih gradova: Novog Sada, Sombora, Vrnjačke Banje, Raške, Apatina, Vrbasa, Požarevca, Ljubovije, Odžaka, Svilajnca i Loznice.

Godine 2007. proglašen je za „ličnost godine“ u izboru američkog časopisa „Tajm“.

U očekivanju posete Vladimira Putina Republici Srbiji 2007. godine, u svojstvu predsednika Ruske Federacije, tadašnji patrijarh SPC Pavle je predložio, a Sveti arhijerejski sinod prihvatio, da se Vladimiru Putinu dodeli najviše crkveno odlikovanje, Orden Svetog Save prvog reda, u znak duboke zahvalnosti za ljubav prema toj crkvi i za dragocenu podršku u nastojanju da Kosovo i Metohija ostanu u sastavu Republike Srbije.

Ovaj orden je Vladimiru Putinu uručio patrijarh Irinej u Hramu Svetog Save, 23. marta 2011. godine.

Odlikovan je i Ordenom Republike Srbije Prvog stepena. Orden mu je svečano uručen 16. oktobra 2014. godine, prilikom državne posete Republici Srbiji, povodom 70 godina od oslobođenja Beograda i 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Privatni život

Bio je oženjen Ljudmilom Putin sa kojom ima dve kćerke. Razveli su se u junu 2013. Vernik je Ruske pravoslavne crkve i često ističe zasluge svoje majke za svoje versko opredeljenje.

Trenira boks, sambo i džudo (crni pojas 6. dan) i bavi se skijanjem. Voli životinje i ima ženku crnog labradora retrivera zvanu Koni (Polgrejv).

Predsednik Rusije Vladimir Putin dočekuje svoj 65. rođendan kao jedan od najuticajnijih političara na svetu.

U otadžbini i inostranstvu on se sve manje tretira kao živ čovek i postepeno postaje brend, tj. šema u kojoj svako vidi ono što želi da vidi.