Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
CIA: ISIS raspoređuje operativce po Evropi

CIA logo

CIA: ISIS raspoređuje operativce po Evropi

Islamska država će pozvati svoje sledbenike da izvode napade u stilu "vuka samotnjaka"

Svet
Izvor: Agencije/NB

Direktor CIA Džon Brenan reći će Kongresu da ekstremisti Islamske države obučavaju i pokušavaju da rasporede operativce na Zapadu radi daljih napada. Džihadisti ID će se više oslanjati na gerilske taktike kako bi nadoknadili teritorijalne gubitke, najavljuje AP.

U opaskama pripremljenim za Obaveštajni komitet Senata, Brenan navodi da ID radi na izgradnji aparata za usmeravanje i inspirisanje napada na svoje strane neprijatelje, kao što je to bio slučaj u nedavnim napadima u Parizu i Briselu, za koje CIA veruje da su izvedeni po instrukcijama ID.

- ID ima pozamašan kadar zapadnih boraca koji bi potencijalno mogli da služe kao operativci za napade na Zapadu - kaže Brenan, dodajući da ta grupa radi na tome da operativne prokrijumčari u zapadne zemlje, možda kroz izbeglički talas ili legitimnim načinima putovanja.

Prema njegovim rečima, ID poziva svoje sledbenike da izvode napade u stilu "vuka samotnjaka" u zemljama u kojima žive.

Brenan je prošlonedeljni napad na gej klub u Orlandu nazvao "gnusnim činom divljeg nasilja" i "napadom na vrednosti otvorenosti i tolerancije" koje definišu SAD kao zemlju.

Takođe je upozorio da ID postepeno sve više umrežava svoje ogranke, pri čemu je, naveo je, ogranak u Libiji najnapredniji i najopasniji.

Brenan kaže i da ID pokušava da poveća svoj uticaj i Africi, te da je ogranak ID na Sinaju postao najkativnija i najsposobnija teroristička grupa u Egiptu.

On je ID nazvao "silnim protivnikom", ali je istakao da je koalicija na čelu sa SAD postigla napredak u borbi protiv te grupe, koja je morala da preda velike delove teritorije u Iraku i Siriji i izgubila neke lidere u vazdušnim udarima.