Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
CIRKON: Raketa koja će američke nosače smestiti u pomorski muzej

Foto: pomorac.eu

CIRKON: Raketa koja će američke nosače smestiti u pomorski muzej

Kako se američka doktrina o nosačima aviona lomi na ruskoj raketi

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Pre tačno 55 godina, 22. avgusta 1962. godine Sovjetski Savez testirao je protiv-brodsku krstareću raketu K-10 sa kapacitetom nuklearne bojeve glave od 10 kilotona.

Pojava nove klase oružja radikalno je promenila odnos snaga u moru - američki nosači aviona su prestali da budu nepobediva ofanzivna snaga i prestali su da se svrstavaju u kategoriju velikih uticaja, piše Glas Moskve.

Sovjetski Savez je izabrao taktiku asimetričnog odgovora - zašto investirati u velike plutajuće aerodrome, kada se mogu “zapečatiti” raketama? Rusija se toga i dalje pridržava.

Ako su krstareće rakete “Oniks” i “Granit” tradicionalno i dalje jedan od razloga blage nesanice komandanata američkog “Nimiceva” i “Enterprajza”, onda je hipersonični “Cirkon” za njih pravi košmar.

Za šta je ruska raketa sposobna i kako njeno stvaranje može milijarde za izgradnju nosača aviona da baci niz vetar?

Kilometri u sekundi

Kompleks 3K22 sa hipersoničnom krstarećom raketom “Cirkon” testiran je 2016. godine. Rad na ovom projektu je kvalifikovan kao najveća tajna, tako da su informacije o “Cirkonu” vrlo oskudne.

Znamo samo da je procenjeno da projektil može da dostigne fantastičnu brzinu - 10 mahova, tj. za jednu sekundu preći će skoro 3,5 kilometra. Opseg je veći od 500 kilometara.

Kako velika brzina čini “Cirkon” imunim na hvatanje, prirodno je postaviti pitanje: da li raketa “nekažnjeno” može da napadne - na primer nosače aviona? Može, i to vrlo efikasno.

Ako pogledamo, nosač aviona je bespomoćna struktura gvožđa za lansiranje aviona, tako da klasična grupa nosača američke mornarice uključuje čitavu flotu teško naoružane pratnje.

Krstarica “Tikonderoga” i razarač “Ali Berk” pokrivaju avione od podmornica, brodova, drugih aviona i raketa.

Čak i ako je PVO pratnja u stanju da odbije napad teških sovjetskih raketa “Granit” i “Vulkan” sa brzinom od 2,5 maha, onda neće biti u stanju da nađu čak ni “jato Cirkona” da proleću. A dok ga ugledaju, biće prekasno da reaguju.

I čuveni američki pomorski multifunkcionalni borbeni sistem za upravljanje informacijama “Aegis” sa protivraketama “Standard” ovde je nemoćan.

Vreme reakcije je oko 8 do 10 sekundi, a “Cirkon” čak i pri brzini od dva kilometra u sekundi za to vreme može da pređe 25 kilometara. Američki sistem jednostavno nema vremena da uradi svoj posao.

Prema rečima bivšeg komandanta Severne flote, admirala Vjačeslava Popova, hipersoničan izgled - to nije revolucija, ali jeste važan korak u postizanju savršenstva raketnog oružja, koje će menjati odnos snaga na moru.

“Prisustvo takvog oružja u dovoljnim količinama ozbiljno povećava odbrambene i ofanzivne sposobnosti strane koja će to oružje imati. U ovoj fazi, nema sredstava za borbu protiv hipersoničkih raketa, ali siguran sam da će se naći. Ovo je neprekidan proces, i mi mu moramo filozofski pristupiti”, rekao je admiral.

Eksplozija pod palubom

“Cirkon” je lakši od “Granita” i “Vulkana” poznatih po nadimku “ubice nosača aviona”, ali to ne znači da je bezopasan.

Kako praksa pokazuje, u izgradnji krstarećih projektila obično se ostavlja mogućnost zamene visoko-eksplozivne glave za nuklearnu, koja obezbeđuje uništenje velikog broda samo sa jednim projektilom. Verovatno “Cirkon” neće biti izuzetak.

Međutim, čak i glava visoko-eksplozivnog punjenja prodiranjem ispod palube nosača aviona može da ga pretvori u skup žica i metala. Čak i ako ga ne ubije, takav udar će fatalno raniti brod.

Očekuje se da će mornarica vrlo brzo dobiti novo oružje. Do 2018-2020. godine “Cirkon” je planiran za opremanje nove nuklearne podmornice “Haski” i “Jasen-M”, teške krstarice “Admiral Nahimov” i “Petar Veliki”, kao i za nosač aviona "Admiral Kuznjecov".

Važno je da "Cirkon" može biti postavljen i na univerzalne lansere obratnog tipa ZS-14 zajedno sa "Kalibrom" i "Oniksom".

Pored toga, novi projektili mogu da se koriste u primorskim sistema odbrane "Bastion", kao i na avionima.

Novac u vetar

Zapadna štampa je u više navrata karakterisala napredne ruske rakete velikim potencijalnim opasnostima za nosače aviona, dovodeći u pitanje celu pomorsku doktrinu u Vašingtonu.

Tako je novinar “Nacionalnog interesa” Sebastijan Roblin rekao da je "Cirkon" mnogo opasniji od sovjetskog "Granita", koji je prema klasifikaciji NATO nazivan “Shipwreck”, odnosno brodolom.

Prema njegovim rečima, hipersonična raketa je sposobna da "otera" nosače aviona Sjedinjenih Američkih Država na udaljenosti većoj od dometa nosača aviona u bazi, i na taj način da pretvori skupe superbrodove u beskorisne igračke.

Sa njim se složio i jedan od autora “Blumberga”, koji veruje da će u budućnosti SAD neminovno morati prilagoditi svoju mornaricu da radi u novoj sredini i da će rukovodstvo zemlje morati da pronađe efikasniji način za trošenje milijardi dolara koje su do sada ulagane u nosače aviona.

"Cirkon" se na mnogo načina može nazvati strateškim raketom. Jedan okidač još nekako može biti uhvaćen, ali njih deset - nema šanse. Uveren sam da je pojava ove rakete za naše potencijalne neprijatelje potpuno iznenađenje koje ga je primoralo da prilagodi planove svojih flota. Naravno, oni će tražiti protivotrov, ali do sada nisu uspeli”, rekao je vojni analitičar Ivan Konovalov.

Mnogi ruski i strani stručnjaci se slažu da će u cilju održavanja ravnoteže američke snage pokušati što je ranije moguće da otpočnu modernizaciju svoje vazdušne i raketne odbrane, bez čekanja da "Cirkon" zajedno sa "Kalibrom" i "Oniksom" zauzmu svoja mesta na svetskoj sceni dominacije.

Istorija pamti mnogo primera gde je razvoj novih vrsta oružja doveo do otpisa drugih. Jedan od najupečatljivijih - veliki bojni brodovi, koji nisu mogli da odole napadu projektila i aviona, a posle Drugog svetskog rata kao klasa su nestali i pretvoreni su u staro gvožđe i eksponate pomorskih muzeja.

Da li to čeka i nosače aviona?