Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Da li je Fajman pokazao put Merkelovoj?

Verner Fajman Foto: AP

Da li je Fajman pokazao put Merkelovoj?

​Iznenadna ostavka austrijskog kancelara Vernera Fajmana je i dalje tema u nemačkim medijima, koji se pitaju da li takav scenario očekuje i Nemačku.

Svet
Izvor: Dojče vele

Kako prenosi Dojče vele, Fajmanova ostavka je proistekla iz okolnosti kakve su vidljive i u Nemačkoj – političko krivudanje i neodržana obećanja.

Kako piše Vestfalenpost, Fajman je bio simbol za to, kada je reč o izbegličkoj krizi, najpre je bio oličenje ljudskosti, a onda se prebacio na restriktivan kurs istočnoevropskih zemalja.

“A nije mu uspelo ni da oporavi privredu. Austrijom, zbog konfliktnih odnosa u koaliciji, nije lako vladati. Ali ljudi cene doslednost, postojanje crvene niti, politiku sa perspektivom. A te zahteve Verner Fajman više nije mogao da ispuni“, dodaje Vestfalenpost.

Prema navodima Hanoverše algemajne cajtunga, Fajman je odgovoran za pogrešnu strategiju svoje vlade koja se mnogo udaljila od temeljnih načela socijaldemokratije.

“Zato je njegov odlazak logičan“, konstatuje list iz Hanovera, dok Ajzenhauer prese ističe da je Austrija učinila Evropi medveđu uslugu i da je to poruka poslata ostatku kontinenta, uključujući i Berlin.

Najdalje je otišao Sabriker cajtung, koji ističe da Nemci nemaju razloga da se raduju i da je sve jače osećanje da “ovo što se desilo u Austriji sada čeka i Nemačku“.


Agela Merkel Foto: Youtube.com

“Odlazak Fajmana neće osloboditi Austriju bede. Ta zemlja zna samo za velike koalicije. Birači su shvatili da je razlog za zastoj u državi upravo cementirana veza Socijaldemokrata i konzervativne Narodne stranke. Predsednički izbori su bili samo početak njihovog besnog obračuna sa aktuelnom vlašću. Teško je verovati da će velika koalicija da preživi sve do jeseni 2018. kada joj ističe mandat – novi izbori se smeše“, piše Hajbroner štime.

"Badiše cajtung" piše da Fajmanova ostavka nije posebno iznenađenje.

“Njegova popularnost je drastično pala. Već i trenutak u kome je podneo ostavku ukazuje da je reč o kapitulaciji – uoči odlučujućeg kruga predsedničkih izbora, to je signal da vlast treba da preuzmu desničarski populisti Slobodarske stranke“, navodi se, dok Rajn-nekar-cajtung dodaje da je debakl socijaldemokrata na predsedničkim izborima je pokazao da se imitiranje desničarskih populista nije isplatilo.

“Koketiranje“ s desnicom je u prvi plan istakao i Veclarer noje cajtung, pita se da li je približavanje desnopopulističkoj Slobodarskoj stranci politički valcer prilagođavanja realnosti, ali i ističe da se politika ne vodi vrtoglavim okretima.

“U Austriji možemo posmatrati ono što će se u Nemačkoj desiti za nekoliko godina ukoliko se na čelu AfD pojavi ličnost sa harizmom kakvu je imao Jerg Hajder. Oni koji u Nemačkoj ne žele takav razvoj događaja, morali bi da etabliranim strankama jasno stave do znanja da je krajnje vreme da postanu ubedljive u traženju rešenja za probleme“, ističe Algemajne cajtung.

Da sukob sa Slobodarskom strankom neće moći da se izbegne piše i Frankfurter algemajne cajtung, uz napomenu da to treba učiniti ofanzivno, pametno i bez zaziranja.