Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DA LI SU HOLOGRAMI budućnost kamuflaže ruske vojske?

Foto: Printscreen

DA LI SU HOLOGRAMI budućnost kamuflaže ruske vojske?

​Maskiranje omogućava da vojna tehnika prođe borbu sa minimalnim gubicima.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Čak i kada je protivnik opremljen najsavremenijim izviđačkim sredstvima, kreativno maskiranje naoružanja može da ga zbuni i oteža nišanjenje, navođenje i uništavanje tehnike.

Evo nekoliko načina na koje se ruski strateški nosači raketa i PVO raketnih sistema skrivaju na bojištu:

Maskirno bojenje

Maskirno bojenje ili čuvena kamuflaža jedan je od najrasprostranjenijih načina da se od očiju protivnika na neko vreme sakrije tehnika koja se nalazi u zaklonima, piše Glas Moskve.

Promenom boje objekat je manje uočljiv i menja mu se izgled. Tehnika se poput kameleona uklapa u okruženje. Upravo zato većina ruskih tenkova T-72 ima zelenkasto-braon boju, koja preovlađuje u srednjem kontinentalnom pojasu Rusije,dok je T-90, koji je 2013. godine stigao u Peru na testiranje, namerno ofarban u „pustinjsko-stepsku” žuto-sivu boju.

Prekrivanje mrežom

Mnogo brži i jeftiniji, mada ne i uvek pogodniji način da se naoružanje učini nevidljivim, jeste jednostavno nabacivanje maskirnih prekrivača u obliku mrežice, sa upletenim trakama od obojene polietilenske folije. Boja zavisi od lokacije na kojoj se vode borbena dejstva – od „arktičke” bele do smeđe.

Ovakva maskirna mreža ne gubi svoje karakteristike čak ni na ekstremnim temperaturama. Ona se ne boji ni vatre, ni vlage, ni buđi, ni direktnih sunčevih zraka.

Ipak, postoji jedan ozbiljan nedostatak – ona štiti samo od optičkog protivničkog otkrivanja. Kamera bespilotne izviđačke letelice ne beleži ništa sumnjivo, ali termovizor će bez problema otkriti sakrivene tenkove ili PVO raketne sisteme (čiji motori i oruđa mogu imati višu temperaturu od okolne).

Dimna zavesa

Drugim rečima, valja primeniti dimnu zavesu, s tim što dimne zavese moraju biti mnogo puta veće od maskiranih objekata kako se neprijatelj ne bi dosetio gde je bazirana vojna tehnika. Tako se tehnika može sakriti u ogromnom oblaku.

Aerosolne zavese (tako se naziva maskiranje pomoću dima) idealno se kombinuju sa kamuflažnim farbanjem tehnike ili maskirnim mrežama. Međutim, to je nesiguran i „neposlušan” način maskiranja, jer vreme mora biti suvo i vedro uz malu brzinu vetra, da bi se protivniku „bacila prašina” u oči.

Što je veća brzina vetra, to se brže razređuje dimna zavesa i dim prodire na manju dubinu. Uzgred, nije poželjno ni potpuno odsustvo vetra. A jaka kiša potpuno uništava dimnu zavesu, ne ostavljajući ni traga od maskiranja.

Naduvavanje

Pneumomakete ili „pufne” sigurnije su od aerosolnih zavesa i efikasnije „bacaju prašinu u oči”.

Potrebno je samo nekoliko minuta da se naduva tenk, avion ili PVO raketni sistem. Iz vazduha ih je nemoguće razlikovati od originala.

Pneumomaketa je zapravo kostur koji je obavijen hermetičkom futrolom. Svaka maketa je opremljena termičkim i radio-lokacionim imitatorima, blokom za napajanje i ventilatorima. U zavisnosti od tipa, makete su teške od 30 do 100 kilograma. Mogu se prevoziti automobilima, pomorskim ili vazdušnim transportnim sredstvima, a neki obrazci staju u obični leđni ruksak.

U okviru državnog programa naoružavanja Ministarstvo odbrane Rusije planira kupovinu maketa na naduvavanje do 2020. Za to je predviđena posebna stavka — „nabavka maskirne i imitacione tehnike”.

Hologrami

Na izložbi Ministarstva odbrane „Dani inovacija”, održanoj od 5. do 6. oktobra, saznalo se za potpuno novi način maskiranja strateških raketnih sistema „Jars”.

Specijalni laseri će praviti ogromne holograme koji će simulirati lansirne uređaje „Jarsa”. Pritom će, po rečima projektanata, ovaj vizuelni efekat omogućiti dovođenje u zabludu protivnika, tako što će sisteme prikazivati tamo gde ih zapravo nema, maskirajući same nosače raketa u skladu sa okolinom ili nalik na objekte drugačije namene.

Zasad nema informacija o tome da li je vojska dobila holograme.