Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Dan D" za Britaniju: Danas referendum o napuštanju EU

"Dan D" za Britaniju: Danas referendum o napuštanju EU

​Referndum o izlasku ili ostanku Britanije u EU održava se danas u Velikoj Britaniji.

Svet
Autor: NB

Nedeljama se govori o tome da bi refendum mogao da odredi sudbinu čitave Evropske unije, a poslednje procene dolaze od kladioničara, koji nikada nisu pogrešili o ovakvim pitanjima, a pokazuju da je jedan odsto građana više opredeljeno za napuštanje unije.

Britanci glasaju jutros od sedam časova, a biračka mesta biće otvorena čak do 10 uveče. Na ovom referendumza za razliku od izbora, pravo glasa imaju i Britanci iz inostranstva, a u spisak je upisano čak 49,5 miliona birača.

Prema rečima analitičara o sudbini Britanije i EU odlučiće 11 odsto birača koji su još uvek neodlučni.

Glavni zagovornici teze za ostanak u uniji i za izlazak iz nje poslednji put obratili su se biračima danas i to putem štampe.

Biratnski premijer Dejvid Kameron, koji je vodio kampanju za ostanak u uniji rekao da je “niko ne zna šta će se dogoditi”.

"Verujem da će to u svakom slučaju biti konačna odluka, Britanija neće hteti da još jednom prolazi kroz ovo," dodao je premijer.

Boris Džonson, bivši gradonačelnik Londona i najveći zagovornik izlaska iz unije poručio je da bi danas mogao biti “Dan nezavisnosti Velike Britanije”.

Glavne teme tokom kampanje bile su ekonomija, a govorilo se izvozu Britanije u EU koji donosi veliki novac, al ii broju migranata koji pristužu u Britaniju u potrezi za boljim životom.

Britanija je sličan referendum održala i 1975. godine kada je 67 odsto građana glasalo za ostanak te zemlje u Evropskoj ekonomskoj zajednici.