Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DAN VAZDUŠNO-KOSMIČKIH SNAGA RUSIJE: Sto pet godina služe zemlji

Foto. Ministarstvo odbrane RF

DAN VAZDUŠNO-KOSMIČKIH SNAGA RUSIJE: Sto pet godina služe zemlji

Danas se obeležava 105. godišnjica vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Svet
Izvor: Glas Moskve

12. Avgusta 1912. godine, u Ruskom Carstvu po naređenju Nikolaja II, je formirana prva vazdušna jedinica, prvi su napravili novu vazdušnu jedinicu koja je bila deo naoružanih snaga - Carsko Ratno Vazduhoplovstvo.

12. Avgust je postao zvaničan dan Ruskog Ratnog Vazduhoplovstva, što je i oficijalno potvrđeno 1997. godine u Ruskoj Federaciji predsedničkim ediktom uspostavljanje Dana Ruskog Ratnog Vazduhoplovstva”.

Danas je Rusko vazduhoplovstvo savremeno opremljeno avionima poslednje generacije, a umeće pilota je uvežbano do savršenstva.

U toku dana će biti održana velika vazdušna parada — iznad parka „Patriot“ u predgrađu Moskve proleteće 150 aviona i helikoptera.

Glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Viktor Bondarjov iskoristio je priliku i na današnji dan rekao da će ruski piloti uspostaviti red u Siriji.

„Sada naši piloti na nebu iznad Sirije navode ustavni red, ispunjavajući međunarodni dug. Zahvaljujući Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije tamo će biti uveden red. Kičma međunarodnog razbojništva će bit slomljena“, rekao je Bondarjov na svečanosti u čast Dana Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

On je naveo da je poslednjih godina velika zainteresovanost za upis u pilotske škole.

„Samo ove godine je upisano skoro 5.000 studenata“, rekao je general.

On je naglasio da je avijacija tradicionalno veoma poštovana i ima veliko poverenje u Rusiji i izrazio zahvalnost veteranima Vazdušno-kosmičkih snaga i porodicama pilota.

„Mi smo zaslužili ovu svečanost. Radimo kako bi naša otadžbina uvek imala čisto i jasno nebo. Za 105 godina svoje istorije, rano vazduhoplovstvo i Vazdušno-kosmičke snage Rusije su prošle slavni put, od paraglajdera do lovaca pete generacije“, dodao je Bondarjov.

Video možete pogledati OVDE.