Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Danas ruska Baltička flota obeležava 314 GODINA POSTOJANJA

Foto: interpolit.ru

Danas ruska Baltička flota obeležava 314 GODINA POSTOJANJA

Baltička flota nastala je pre tačno 314 godina, ukazom ruskog cara Petra Velikog

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

18. maj 1703. godine flota od 30 brodova sa vojnicima i Preobraženskog i Semenovskog puka, pod komandom ruskog cara Petra Velikog izvojevala je svoju prvu pobedu, uzimajući na ušću reke Neve dva švedska vojna plovila “Gedan” i “Astrild”.

Ovaj dan se smatra rođenjem Baltičke flote, a svi učesnici borbe su dobili specijalnu medalju s natpisom “nemoguće se desilo”, piše Glas Moskve.

Baltička flota formirana je za Velikog severnog rata koji je trajao od 1700. do 1721. godine, na osnovu planova cara Petra Velikog i pod njegovim ličnim nadzorom. Prvi brodovi Baltičke flote izgrađeni su između 1702. i 1703. godine na ušću reke Sjas u jezero Ladogu. U oktobru 1702. flotila brodova na vesla učestvovala je u zauzimanju utvrđenja Orešek (dotadašnji Noteburg). Nakon zauzimanja ostrva Kotlin - 1703. godine, sagrađeno je utvrđenje Kronštat, koje je postalo baza Baltičke flote.

Počevši od 1704. počela je izgradnja Admiralskog brodogradilišta u Sankt Peterburg, koje je kasnije postalo centar ruske brodogradnje.

Školovanje mornaričkih oficira pokrenuto je u Moskvi 1701. u tadašnjoj Školi za navigaciju, koja je 1715. preseljena u Sankt Peterburg i preimenovana u Mornaričku akademiju. Od 1724. Baltička flota je raspolagala sa 141 velikih jedrenjaka i stotinjak manjih brodova.

Za vreme Velikog severnog rata Baltička flota bila je aktivno angažovana u ratnim operacijama kod Viborga, Talina, Rige, Monsundskog arhipelaga, Helsinkija i Turkua.

Baltička flota izvojevala je pobede u pomorskim bitkama kod poluostrva Hankoniemi (1714), ostrva Sarema (1719) i Ålanda (1720).

Takođe je izvela desant na švedsku obalu pa je ruska pešadija uništila brojna švedska utvrđenja. Rezultat tog rata bio je da je Rusija postala značajna pomorska sila.

Kronštatski mornari učestvovali su u Februarskoj revoluciji 1917. godine, a nakon tog i u Oktobarskoj revoluciji.

Na početku Drugog svetskog rata (od 1941. do 1945.) Baltička flota imala je 2 bojna broda, 2 krstarice, 2 veća razarača, 19 manjih razarača, 65 podmornica, 48 torpednih čamaca uz ostale manje brodove i 656 aviona.

Danas se ime velike Baltičke flote izgovara sa poštovanjem u celom svetu.

Stacionirana je u tri pomorske baze; Kalinjingrad, Baltijsk i Kronštat.

Flota predstavlja uravnoteženu raznovrsnost rodova ruske vojske, imajući u svom sastavu podmornice, avijaciju, PVO, obalsku stražu i jedinice za logistiku.

Vodeći razarač Baltičke flote je “Nastoйčivый”, što na srpskom znači “uporan”.

Najpoznatija “imena” Baltičke flote su patrolni brodovi “Jaroslav Mudri” i “Neustrašivi”, raketni brodovi “Gejzir” i “Kiša”, kao i podmornice projekta “Paltus”.

Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo video povodom dana Baltičke flote. Pogledajte ga OVDE.