Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Danas ruska Crnomorska flota PROSLAVLJA SVOJ DAN

Foto: vk.com

Danas ruska Crnomorska flota PROSLAVLJA SVOJ DAN

​Nakon Dana pobede, Rusija proslavlja za još jedan praznik — 13. maj je dan osnivanja Crnomorske flote, a danas je 234. godišnjica od tog dana.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Praznik je osnovan u čast te flote, koja je veliki ponos ruske armije, a slavi se od 1996. godine, piše Glas Moskve.

U Sevastopolju se danas održavaju brojne svečanosti, polažu se venci i cveće na Spomenik ruskoj carici Katarini Velikoj i služi se moleban u Vladimirskom saboru, mauzoleju ruskih admirala.

Takođe, kako je ranije najavilo rusko Ministarstvo odbrane, organizovana je i izložba oružja i opreme jedinica Crnomorske flote, a takođe se održavaju i demonstracione vežbe mornaričke pešadije, kao i veliki praznični koncert, na kojem nastupa i Ansambl pesama i igara Crnomorske flote. Osim toga, na rođendan flote rade i vojne poljske kuhinje.

Crnomorsku flotu, koja štiti južne ruske granice, osnovala je imperatorka Katarina Velika, po savetu kneza Potemkina, posle prisajedinjenja Krima Rusiji, 1783. godine. Istovremeno sa osnivanjem flote, građen je i Sevastopolj, kao glavna pomorska baza te flote.

Međutim, manje je poznato da je jedan od osnivača i prvi admiral ruske Crnomorske flote bio Srbin Marko Vojinović (1750-1806), potomak slavne loze kralja Stefana Dečanskog.

On je dao ogroman doprinos u borbi Rusije sa Turskom, učestvovao je u najvećim pomorskim bitkama tog vremena, opsadi Bejruta, ruskoj kolonizaciji obala Kaspijskog jezera. Bio je vojni pedagog i kapetan ličnog broda Katarine Velike.

Crnomorska flota dokazala se već 1790. pobedama nad Osmanlijama u Rusko-turskom ratu 1787-1792, kao i pobedama nad istom flotom u Prvom svetskom ratu.

Tu je i odbrana Sevastopolja za vreme Krimskog rata 1853-1856. godine i velika pobeda nad fašističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.