Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Danas veliki protesti u Francuskoj

Foto: newsok.com

Danas veliki protesti u Francuskoj

Za danas su u Francuskoj najavljeni protesti velikih razmera povodom predloženog zakona o radu, zbog čega će železnički i avionski saobraćaj biti poremećen, dok se u Parizu očekuje više od 50.000 demonstranata, javljaju francuski mediji.

Svet
Izvor: Tanjug

Trasa u dužini od 5,5 kilometara koja je predviđena za marš demonstranata u prestonici, sa početkom u 13.00 sati sa Trga Italije, duža je nego što je bila u ranijim protestima.

Pariski policijski zvaničnici kažu da će na ulicama biti raspoređen veliki broj policajaca i apeluju na sindikalne organizacije i demonstrante da pokažu odgovornost, prenosi francuski "Figaro".

Snage reda su tokom ranijih protesta uhapsile oko 130 osoba kojima će, kako je juče objavilo rukovodstvo pariske policije, danas biti zabranjeno da učestvuju u nacionalnim protestima.

Francuska Nacionalna železnica (SNCF) najavila je za danas obustavu pojedinih linija, kao i pariski metro, dok "Er Frans", čiji su se piloti takođe pridružili štrajku, namerava da obezbedi 80 odsto letova.

Što se tiče pet rafinerija kompanije "Total", one su u fazi povratka u normalu, rekao je portparol te kompanije.

Istovremeno, pariske gradske vlasti su saopštile da se sakupljanje smeća "gotovo normalizovalo", nakon što je danima zbog štrajka nagomilavano na ulicama prestonice.

Međutim, danas bi situacija mogla ponovo da se iskomplikuje, s obzirom na to da generalni sekretar najvećeg sindikata CGT Filip Martine tvrdi da će današnji protesti biti najveći u proteklih nekoliko meseci.

"Nisam pesimista. Nadam se da vlada razume šta se događa", rekao je on.

S druge strane, ministarka rada Mirijam El Komri ocenila je da se stav CGT promenio i da je to dobro.

Ministarka, koja u petak treba da se sastane sa Martineom, dodala je da je prvobitno preduslov CGT bilo povlačenje nacrta zakona dok, kako je navela, danas to više ne postavljaju kao zahtev.

Francuska vlada je prošle nedelje upozorila da bi štrajkače mogla i silom da vrati na posao, pogotovu imajući u vidu da je Francuska od petka domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu.

Demonstranti protestuju zbog predloženih reformi zakona o radu, koji predviđa lakše otpuštanje zaposlenih i dužu radnu nedelju.