Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Deca iz BiH na teritoriji Islamske države "tempirane bombe"

Ilustracija foto: http: www.aww.com.au

Deca iz BiH na teritoriji Islamske države "tempirane bombe"

Na teritoriji Islamske države u Siriji i Iraku, ima više od 80 dece iz BiH, koja su prave “tempirane bombe”.

Svet
Izvor: Tanjug, Rojters

Agencija Rojters prenosi da bi ta deca mogla ugroziti bezbednost kada se vrate.

Britanska agencija navodi da su bosanski muslimani najveća grupa sa Zapadnog Balkana koja se bori na strani ID u Siriji i Iraku, pored boraca iz zemalja kao što su Albanija, Makedonija, Crna Gora i Srbija, a tu Rojters ubraja i Kosovo.

U studiji, koju je sprovela neprofitna organizacija Atlantska inicijativa sa sedištem u Sarajevu, utvrđeno je da je broj bošnjačkih odraslih muških boraca, koji se procenjuje na 188 u trogodišnjem periodu do kraja 2015, opao na 91, nakon što se 47 njih vratilo u Bosnu, dok ih je 50 ubijeno, navodi agencija.

U aprilu su manje od polovine Bošnjaka u Siriji činili vojnosposobni muškarci, dok je među njima bilo i 52 žene i 80 dece, a neka deca, koja su sa porodicama došla u taj region, pridružila su se borbenim jedinicama IS, tvrdi Rojters, pozivajući se na rezultate studije.

Prema izjavama očevidaca i navodima na društvenim mrežama, dečaci od 13 ili 14 godina prolaze kroz vojnu obuku pre nego što ih šalju da se pridruže borbenim formacijama.

Najmanje jedan maloletnik iz Bosne ubijen je kao borac, stoji u studiji, u kojoj se vlasti BiH pozivaju da spreče odvođenje dece u zone sukoba.

"Vidimo potpuno novu generaciju dece koja su odrasla na bojnom polju ili u blizini bojnog polja", kaže koautor studije Vlado Azinović, dodavši da su ta deca "poput tempirane bombe za bilo koju zemlju u koju bi mogla ući".

Odlasci iz Bosne i vraćanja iz Sirije su skoro potpuno prestali početkom 2016. pošto su vlasti BiH krivično gonile veći broj ljudi koji su nameravali da postanu borci ili one koji su se iz borbi vratili, navodi se u studiji, uz upozorenje da bi zvaničnici islamske zajednice ili islamska svojina mogli da postanu mete mogućih osvetničkih napada.

Rojters dodaje da su bosanski muslimani generalno umereni, ali da su neki usvojili radikali salafistički islam od stranih boraca koji su u BiH došli da se tokom rata od 1992. do 1995. bore na strani muslimana protiv pravoslavnih Srba i katoličkih Hrvata.

"Neki od njih su formirali ilegalne zajednice koje umerena nacionalna islamska organizacija želi da rasformira", zaključuje britanska agencija.