Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dejli mejl: Britanski nosač aviona NEMOĆAN PRED RUSKIM RAKETAMA

Ilustracija: youtube printscreen

Dejli mejl: Britanski nosač aviona NEMOĆAN PRED RUSKIM RAKETAMA

Izveštaj koji je objavio Kraljevski Ujedinjeni institut za odbrambena istraživanja Velike Britanije pokazuje poražavajuće podatke

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Naime, novi britanski nosači aviona, na čiju izgradnju je utrošeno 6,2 milijardi funti sterlinga (oko 8 milijardi dolara), laka su meta za relativno jeftine ruske i kineske rakete.

Kako navodi poznati britanski list “Dejli mejl”, odbrambeni projekti vredni više milijardi funti ugroženi su zbog tehnološkog napretka potencijalnih neprijatelja Velike Britanije, među kojima ubrajaju i Rusiju, prenosi Glas Moskve.

Nosač aviona ”Kraljica Elizabeta”, koji je koštao 3,1 milijardi funti, mogao bi u najmanju ruku da postane disfunkcionalan pred ruskim raketama koje koštaju manje od 500 hiljada funti.

Kako navode analitičari, najveću pretnju predstavljaju „ruske i kineske visoko precizne rakete velikog dometa”.

“Rusija i Kina su izgleda uložile sve napore kako bi ugrozile ključne zapadne investicije, koje su velike, skupe i malobrojne”, navodi se u izveštaju instituta.

Prema rečima istraživača koji su učestvovali u ovoj analizi, „ključne zapadne vojne investicije su toliko laka meta za rakete velikog dometa da je to prosto neverovatno”.

Svemu ovome govori u prilog i saopštenje ruskog Ministarstva odbrane da je novi britanski nosač aviona „zgodna pomorska meta”, aludirajući na nepostojanje zaštite pred ruskim ofanzivnim sredstvima.