Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"DINASTIJA" je najčistiji i najskuplji dijamant ikad viđen u Rusiji

Foto: .ritani.com

"DINASTIJA" je najčistiji i najskuplji dijamant ikad viđen u Rusiji

"Alrosa" je predstavila jedinstvenu kolekciju dijamanata, uključujući i najskuplji od svih velikih dijamanata ikada brušenih u Rusiji

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Kolekcija, nazvana "Dinastija", sastoji se od pet dijamanata i napravljena je od jednog dijamanta težine 179 karata.

Jedinstveni kristal, pod nazivom "Romanov" miniran je 2015. godine u Jakutiji. Svo kamenje kolekcije su napravili majstori "Dijamanti Alrosa", dijamantske rezne jedinice "Alrosa".

Glavni dijamant "Dinastija" ima tradicionalni okrugli oblik sa 57 aspekata, težine 51,38 karata i sa kvalitativnim karakteristikama D, VVS1, piše Glas Moskve.

Što se tiče ukupnih karakteristika - ovaj dijamant je jedinstven u istoriji Rusije - to je najčistiji i najskuplji dijamant ikada viđen u Rusiju, navodi se u saopštenju kompanije.

Ostali dijamanti iz kolekcije nazvani su po dinastijama koje su igrale važnu ulogu u razvoju ruskog nakita.

Drugi po masi okrugli dijamant od 16,67 karata nazvan je “Šeremetevы". Dijamant "Orlovы" ima 5.05 karata i ovalnu formu. "Voroncovы" - dijamant u obliku kruške težine je 1,73 karata. Dijamant "Юsupovы" ima težinu od 1,39 karata.

“Boja D i kvalitet VVS1 nalaze se kod manje od 1 odsto dijamanata na svetu, a takve karakteristike dobijene iz jednog dijamanta su izuzetan slučaj", rekao je predsednik “Alrose” Sergej Ivanov.

"Po mom mišljenju, cena ne može biti niža od 10 miliona dolara", dodao je Ivanov.

Aukcija za prodaju kolekcije planirana je za novembar ove godine i održaće se u onlajn formatu na specijalnoj platformi “Alrose”.

Nakon izlaganja u Moskvi kamenje će biti izloženo u zemljama kao što su Izrael, SAD i Kina.