Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DIOMEDOVA OSTRVA: Neobična granica između Rusije i Amerike

Foto: glasmoskve.rs

DIOMEDOVA OSTRVA: Neobična granica između Rusije i Amerike

Diomedova ostrva su dva mala ostrva u centru Beringovog moreuza oko 35 km od Čukotskog poluostrva i Aljaske.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ono po čemu su specifična jeste da ostrvo Veliki Diomed pripada Rusiji, a Mali Diomed Americi. Ipak, međusobno su udaljeni samo 4,16 kilometara i predstavljaju najkraću razdaljinu između dve svetske sile.

Kako piše Glas Moskve, otkrio ih je V. J. Bering 16. avgusta 1728. godine na dan Sv. Diomeda pa im je po njemu dao ime.

Veliki Diomed, kojeg su starosedeoci Eskimi zvali Imaklik što znači okružen vodom, je površine 10 km² i pripada Rusiji. Zovu ga i Ratmanovo ostrvo u čast pomorskog oficira Makara Ratmana. Na njemu je važna meteorološka stanica.

Mali Diomed ili na jeziku Eskima Inalik što znači suprotan, površine od 6 km² pripada SAD. Zovu ga i Kruženšternovo ostrvo po ruskom admiralu I. A. F Kruzenšternu.

Još jedan kuriozitet je da između Velikog i Malog Diomeda prolazi datumska granica, tako da se ova dva ostrva razlikuju po datumu za 1 dan, odnosno 23 sati (koliko je rusko ostrvo u prednosti nad američkim).

Zbog toga ova ostrva nazivaju “Sutra” i “Juče”.

Jedino stalno naselje nalazi se na ostrvu Mali Diomed i broji oko 100 stanovnika, pretežno Čukča, dok su na Velikom Diomedu većina stanovnika graničari koji tu rade i žive.

Obzirom na sporazum koji je sklopljen 1989. godine između dve zemlje, nisu potrebne nikakve vize za prelazak sa jednog ostrva na drugo, pa se neretko dešavalo da su vojnici čija je baza bila tu stacionirana, Novu godinu proslavljali prvo na Velikom Diomedu, a zatim ponovo na Malom Diomedu.

Oba ostrva imaju ravan vrh, strme padine i izolovani su na olujnom moru. Konstantna magla pokriva ostrvo tokom toplih meseci, a zimi se komadi leda sudaraju na otvorenom moru, formirajući most koji povezuje dva ostrva.

Na taj način se gotovo može prošetati od Rusije do Amerike i vratiti se unazad kroz vreme...