Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Diplomatski protest Beča zbog mađarskih kontrola

Foto: pixabay.com

Diplomatski protest Beča zbog mađarskih kontrola

Austrija je danas pozvala ambasadora Mađarske u Beču na razgovor u Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, kao oblik diplomatskog protesta zbog graničnih kontrola koje je ta zemlja uvela.

Svet
Izvor: Tanjug

Ministar untrašnjih poslova Volfgang Sobotka potvrdio je pozivanje na razgovor mađarskog ambasadora, kritikujući oštro granične kontrole suseda.

Razlog za diplomatski protest su nove kontrole mađarske policije priliko ulaska u Mađarsku, koje su na austrijskoj strani prouzrokovale kilometarske kolone.

„Mađarska nepravedno kontroliše“, poručuje Sobotka.

On je ukazao da Mađarska, za razliku od Austrije, prema Paragrafu 29 Šengenskog sporazuma, nema pravo na ponovno uvođenje kontrola na šengenskoj međi.

Austrija je proteklih dana, kao reakciju na pronalaženje većeg broja ilegalnih migranata u jednom kamionu, pooštrila svoje kontrole na granici sa Mađarskom, što je prouzrokovala kilometarske kolone, pre svega teretnih vozila u Mađarskoj.

Svoju meru je Sobotka opravdao time da se svakodnevno u teretnjacima i drugim vozilima primećuje da se prebacuju ilegalci, te je zbog toga kontrola granice pooštrena.

Takođe je poručio da nije shvatljivo da se Mađarska, kao zemlja članice EU, oprašta od Dablinskog procesa i da kaže da za nju ne važi ono što važi za sve.

Austrijski kancelar Kristijan Kern najavio je da će razgovarati sa svojim mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, kako bi razjasnio situaciju i mere koje su pokrenute povuče.

U izjavi austrijskoj televiziji ORF on je, na pitanje da li će Austrija morati da se navikne na mađarske granične kontrole i tome prilagodi, kazao da će se videti kako će Budimpešta reagovati na uloženi protest.

Mađarska vlada je u utorak saopštila da u borbi protiv ilegalne migracije primenjuje novi sistem zaštite granice na Šengenskoj spoljnoj međi ka Hrvatskoj i Srbiji.