Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
 Donald Tramp i zvanično predsednički kandidat

Foto: https://twitter.com/realdonaldtrump

Donald Tramp i zvanično predsednički kandidat

​Republikanska stranka kasno sinoć je i formalno izabrala američkog milijardera Donalda Trampa za svog kandididata na predsedničkim izborima zakazanim za novembar.

Svet
Izvor: Tanjug

To prema ocenama analitičara, predstavlja veliku pobedu za čoveka čije su predsedničke ambicije pre nekog vremena bile otvoreno ismevane.

Nakon odlučne kampanje tokom koje je pobedio čak 16 rivala i neutralisao upornu opoziciju unutar sopstvene stranke, Tramp je kasno sinoć na Republikanskoj konvenciji u Klivlendu rekao da je sad vreme da "ide do kraja" i na izborima za predsednika SAD pobedi Hilari Klinton, prenela je agencija AFP.

Na konvenciji su predstavnici jedne po jedne američke savezne države iznosili broj delegata koji podržavaju Trampa, a upravo mu je njegova matična država, Njujork, koju su predstavljala Trampova odrasla deca, obezbedila većinu plus jedan glas.

"Čast mi je što večeras mogu da dodelim Donaldu Trampu glasove koje će mu dati potrebnu većinu delegata", rekao je Donald Tramp junior.

"Ovo je neverovatno. Tako sam ponosna na mog oca. On je bio potpuni autsajder, ali je uspeo", izjavila je najstarija Trampova ćerka i poslovna žena Ivanka Tramp, za koju smatraju da je očevo tajno oružje.

Američki milijarder je još pre dva meseca postao najizgledniji kandidat Republikanaca, kad je odustao i poslednji njegov rival.

Ipak, usled kontroverze oko njegove retorike tokom kampanje, kao i opozicije imenovanju Trampa za kandidata unutar same Republikanske stranke, nije bilo sasvim sigurno da će on zaista postati zvanični kandidat za predsednika SAD.

Tako ni sinoć na Konvenciji u Klivlendu Trampova pobeda nije jednoglasno prihvaćena sa oduševljenjem, navodi Frans Pres.

Mnogi delegati su samo pristojno aplaudirali Trampu, a nekoliko njih je ljutiti otišlo iz sale ili su čak glasno izrazili svoje nezadovoljstvo.

Nekoliko saveznih država odbilo je da dodeli delegate Trampu, iako nije bilo drugog kandidata kojem bi mogli da daju glasove.

"Razočaran sam. Ali šta je tu je", izjavio je senator iz Jute Majk Li, dok je delegat iz Vašingtona Teri Galvez bio mnogo otvoreniji, izjavivši:"Mi ne podržavamo Donalda Trampa".