Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dramatičan pad na Londonskoj berzi, gubitak 100 milijardi

Foto: Twitter/Bloomberg

Dramatičan pad na Londonskoj berzi, gubitak 100 milijardi

Banka Engleske stavila 250 miliona funti na raspolaganje kako bi smirila potrese na tržištu

Svet
Izvor: B92.net

Trgovanje na Londonskoj berzi otvoreno je pravim potopom akcija, a najveći pad beležile su akcije najvećih banaka.

Tako su akcije Rojal benk ov Skotland pale za 35 odsto a Barkliza i Lojdsa za po 30 odsto. U tom momentu, kako su naveli britanski mediji, gubitak londonskog indeksa FTSE 100 iznosio je čak 100 milijardi funti.

Međutim, Banka Engleske je brzo reagovala najavom da je spremna da na raspolaganje stavi 250 milijardi funti, kako bi se smirila tržišta. Ta najava delovala je pozitivno, pa je Londonska berza povratila polovinu gubitaka.

Indeks FTSE 100 je sada u padu 274 poena, odnosno 4,3 odsto, što je i dalje veliki pad, koji se meri iznosom od oko 70 milijardi funti. Veliki gubici, kako se predviđalo, beleže se i na ostalim tržištima kapitala.

U evrozoni, šteta je još veća, pri čemu je pariski indeks KAK 40 izgubio preko 10,0 odsto vrednosti. Akcije finansijskih institucija poput BNP Paribe i Kredi Agrikola su pale za 17 odsto, dok su akcije Sosijete Ženerala pale za 21 odsto.

Frankfurtski indeks DAX je, takođe, pao za preko 10,0 odsto u jednom trenutku, da bi se kasnije blago oporavio, uz pad od 8,7 odsto. Akcije Dojče banke i Komercbanke su pale za preko 16 odsto.

Glavni indeks Madridske berze je pao za 12 odsto, atinski za 15 odsto, amsterdamski za 9,0 odsto, a glavni indeks berze u Pragu za 10 odsto.

Investitori su potražili relativno bezbedno utočište u vladinim obveznicama, pri čemu je vrednost nemačkih državnih obveznica snažno dobila na ceni usled velikog priliva novca investitora koji su u potrazi za sigurnim ulaganjem nakon što je Britanija glasala za napuštanje Evropske unije.

Porasla je i vrednost britanskih obveznica, pri čemu su prinosi na10-godišnje obveznice pali na istorijski minimum.