Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dronovi u napad na rusku bazu poleteli sa teritorije koju kontroliše tzv "UMERENA OPOZICIJA SIRIJE"

Foto: sputniknews

Dronovi u napad na rusku bazu poleteli sa teritorije koju kontroliše tzv "UMERENA OPOZICIJA SIRIJE"

​Utvrđeno je da su bespilotne letelice poletele iz zone deeskalacije koju kontrolišu oružane formacije takozvane ’umerene‘ opozicije

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Dronovi koji su napali rusku vazduhoplovnu bazu Hmejmim u Siriji poleteli su iz područja jugozapadno od zone za deeskalacije „Idlib“, koju kontroliše „umerena opozicija“, piše Glas Moskve.

„Utvrđeno je da su bespilotne letelice poletele sa područja sela Muazara, koje se nalazi u jugozapadnom delu zone deeskalacije ’Idlib‘ koju kontrolišu oružane formacije takozvane ’umerene‘ opozicije“, navodi se u saopštenju koje je preneo zvanični list Ministarstva odbrane Rusije.

Ministarstvo odbrane Rusije uputilo je pismo načelniku Generalštaba Oružanih snaga Turske generalu Akaru Hulusiju i rukovodiocu Nacionalne obaveštajne organizacije Hakanu Fidanu.

„Dokumenti ukazuju na potrebu da Ankara ispuni preuzete obaveze i obezbedi poštovanje režima prestanka neprijateljstava od strane oružanih snaga pod njihovom kontrolom i intenzivira rad na postavljanju osmatračkih punktova u zoni deeskalacije ’Idlib‘ kako bi se presekli ovakvi napadi udarnih dronova na objekte“, ističe se u saopštenju.

Ranije je Ministarstvo odbrane saopštilo da je 6. januara suzbijen pokušaj napada dronova terorista na vojnu bazu Hmejmim i punkt za pružanje logističke pomoći Ratne mornarice Rusije u Tartusu.

Nakon toga je Pentagon izjavio da su uređaji i tehnika koji su korišćeni za napad dronova „lako dostupni“ na „otvorenom tržištu“.

Na ovu izjavu oštro je odgovorilo Ministarstvo odbrane Rusije.