Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DUGO OČEKIVANO RUSKO ČUDO raketa "Sarmat" biće testirana do kraja godine

Foto: gazeta.ru

DUGO OČEKIVANO RUSKO ČUDO raketa "Sarmat" biće testirana do kraja godine

​Rusko Ministarstvo odbrane planira da do kraja godine održi dva testa interkontinentalne balističke rakete (RS-28) “Sarmat”

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Datum ovih testova je više puta odložen zbog nedostatka i lansera silosa i same rakete.

Prema podacima do kojih su došli ruski mediji, problemi su rešeni: dalji program rakete biće korigovan na osnovu rezultata analize “lansiranja” RS-28.

Prema jednom od izvora bliskih ministarstvu, program predviđa lansiranje rakete sa testne lokacije Pleseck, a "glavni cilj je proveriti rad raketnih sistema u momentu izlaska iz silosa i uključivanje prve faze “Sarmata” uz naknadnu operaciju oko pet sekundi.

Izvor je dodao da će, ako se prvi test završi uspešno, drugi održati iste godine, prenosi Glas Moskve.

Ranije je general-pukovnik Sergej Karakajev, komandant Strateških raketnih snaga najavio je da je puštanje u rad strateškog raketnog sistema "Sarmat" planirano za 2019-2020. godinu.

„Sarmat“ je teška interkontinentalna balistička raketa na tečno gorivo pod šifrom RS-28, koju pravi Državni raketni centar „Makejev“. Planirano je da njena ukupna težina iznosi 100 tona, a težina bojevih glava - 10 tona. Ona će zameniti najtežu i najstrašniju stratešku raketu na svetu „Vojvoda“, tešku 211 tona (težina bojevih glava iznosi 8,8 tona).

Taktičko-tehničke karakteristike rakete se trenutno drže u tajnosti, pa se o njoj može govoriti samo na osnovu dostupnih izvora i mišljenja vojnih stručnjaka.

„Sarmat“ će moći da prevaljuje 17 hiljada kilometara i, po zamisli konstruktora, da leti do cilja čak i preko Južnog pola. Odakle ga niko ne očekuje i gde se ne gradi protivraketna ograda.