Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DW: Bosanske cigarete za libijske teroriste preko firme sa Kosova

Foto: sxc.hu

DW: Bosanske cigarete za libijske teroriste preko firme sa Kosova

Cigarete sarajevske fabrike duvana transportovane su terorističkim organizacijama preko kosovske firme, piše Radio Dojče vele.

Svet
Izvor: Tanjug

Cigarete iz Fabrike duhana Sarajevo transportovane su i kupcima sa područja pod kontrolom libijskih islamističkih terorističkih organizacija bliskih Al Kaidi i "Islamskoj državi", a transport je obavljan preko kosovske firme "NPT Kosova Tabačo SHPK".

Najveći akcionar Fabrike duhana Sarajevo je, sa oko 40 odsto akcija, Federacija Bosne i Hercegovine (BiH), odnosno Ministarstvo poljoprivrede tog entiteta.

Prema dokumentaciji crnogorske Uprave carina iz 2014. godine, "NPT Kosova Tabačo SHPK" je u dva navrata u crnogorskoj luci Bar ukrcavala cigarete za firmu-primaoca "Umal Behar Shipping", koja je registrovana u libijskom gradu Bengaziju.

Bengazi je tada bio u rukama radikalne islamističke-terorističke grupe Ansar al-Šerijat, navodi se u tekstu.

Radi se o skoro 50.000 kilograma cigareta "Royal blue" koje su ukrcane na brod "Ar Raqqah", precizira se dalje i dodaje da se na specijalizovanom sajtu "marinetraffic.com" ne može pronaći ni reč o postojanju broda s tim imenom.

U carinskom dokumentu za pošiljku cigareta koju je ukrcala firma sa Kosova, vidi se i pečat barske firme "Atlantšped", vlasnika Baranina Dragana Vujačića, kom je u crnogorskom Višem sudu suđeno za šverc cigareta "Laki strajk" i "Marlboro" u periodu od 15. do 20. avgusta 2005, čime je prema optužnici bio oštećen budžet države Crne Gore za oko pola miliona evra, navodi DW.

Krajem maja 2013, Viši sud je Vujačića nakon godina suđenja oslobodio optužbe za šverc cigareta. U tom predmetu sud je od šesnaestorice optuženih za šverc cigareta okrivio samo Vujačićeva tri saradnika, koji su dobili ukupno više od pet godina zatvora i novčane kazne.

U tekstu se precizira da je, prema nezvaničnim podacima, Fabrika duhana Sarajevo prodala firmi "NPT Kosovo Tobačo SH.P.K" najmanje 10.000 kilograma cigareta – "Royal blue" u ukupnom iznosu od 70.000 evra.

Prema fakturi plaćanje je, navodno, dogovoreno 120 dana od datuma fakture. Taj posao je obavljen preko Crne Gore. U fakturi cigarete su izvezene preko kompanije "New Eastern Management".

Jedna od pošiljki "New Eastern Management-a" zaustavljena je u martu prošle godine u Grčkoj, pod optužbom da se radi o švercu cigareta. Firma "New Eastern Management" ukrcala je tada cigarete brendova "Cooper", "Gr" i "Royal blue", vredne 35 miliona evra na brod "Zahra". I tu pošiljku je trebalo da primi firma registrovana u Bengaziju – "Umal Behar Shipping".

Iz Fabrike duhana Sarajevo saopštili su da sa "NPT Kosovo Tobačo SHPK" sarađuju duži niz godina.

"FDS nikada nije imao kontakte sa kompanijom "New Eeastern Management INC". Plaćanje spada u komercijalne uslove poslovanja FDS i kupaca i isto je u skladu sa pravilima poslovanja FDS-a i važećim zakonskim propisima o spoljnotrgovinskom poslovanju", saopštio je Mustafa Bibić, eksport-menadžer Fabrike duhana Sarajevo.

On nije odgovorio na pitanje ko su predstavnici kosovske firme sa kojom posluju i zašto je plaćanje dogovoreno 120 dana od datuma fakture. Rok plaćanja obično ne bi trebalo da bude duži od 30 dana od ispostavljene fakture, što je standardni rok plaćanja i u zemljama Evropske unije.

U Agenciji za registraciju preduzeća Kosova može se videti da je vlasnik "NPT Kosovo Tobačo SHPK" – Mersim Govori.

Taj čovek, prema podacima crnogorskog Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), izvršni je direktor i ovlašćeni zastupnik kompanije "Mont Gro Tobačo", koja je registrovana u Slobodnoj zoni luke Bar. "Mont Gro Tobačo" ima ugovor sa državom Crnom Gorom o obavljanju delatnosti u Slobodnoj zoni te luke, gde ima brojne pogodnosti za poslovanje.

Kao vlasnik "Mont Gro Tobačo", koja je osnovana u aprilu 2010. godine, vodi se Dauti Kurtalji. Hrvatski medij pisali su o Kurtaljijevim vezama sa albanskom mafijom u toj zemlji još pre deset godina. Pozivali su se i na podatke policije da je Kurtalji povezan sa Srećkom Kestnerom, švercerom cigareta osuđenim u Nemačkoj i crnogorskim kriminalcem Ratkom Đokićem, koji je likvidiran 2003. u Stokholmu.

Pored kompanije "New Eastern Management", kao krcatelj cigareta u luci Bar u 2014. godini projavljuje se i ofšor-firma sa Britanskih devičanskih ostrva (BVI) – "Cais Ventures Group Ltd" i Panamska – "Velex Europe Corporation".

"Cais Ventures Group Ltd je u Baru ukrcala 2.774 kilograma cigareta, nepoznatog brenda, na brod "Vega Epsilon" registrovan u Liberiji 25. septembra 2014. godine. Kao mesto te isporuke navedena je libijski grad Misurata.

Sa druge strane panamska ofšor-kompanija "Velex Europe Corporation", prema carinskim papirima, u dva navrata je u 2014. godini ukrcavala u brod "Yong Gi" cigarete "Eva slims", "Royal blue", "Pine blue", "Jim filter king", "Pine red" i "Rgd magnum" od ukupno više od 100.000 kilograma za luku Tobruk u Libiji.

Brod "Yong Gi", koji je promenio ime u "Simone", grčka obalska straža zaustavila je 15. januara prošle godine kod luke Kalamata jer se nije javljao na radio pozive lučkih vlasti.

Tada je izvršena provera broda kojom je utvrđeno da je imao brojna oštećenja i da se nije znala destinacija ka kojoj plovi. Nije čak imao ni IMO broj – identifikacioni broj koji u skladu sa međunarodnim konvencijama mora biti dodeljen brodu, vlasniku broda ili kompaniji. Taj broj je uveden radi pomorske bezbednosti i sprečavanja pomorskih prevara.

Brod "Yong Gi" u luci su grčki državni organi iz bezbednosnih razloga držali više od četiri meseca. Takvi i slični brodovi neretko se koriste za šverc.

Ovo istraživanje, koje je objavio DW, sproveli su novinari-istraživači Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), crnogorskih dnevnih novina Dan i hrvatskog Večernjeg lista, navodi se u tekstu.