Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Džihadisti spremaju nove napade u Evropi

Napadi na Pariz Foto: AP

Džihadisti spremaju nove napade u Evropi

​Islamska država ima trening kampove i na Zapadnom Balkanu, a postoje naznake da na tlu EU imaju tajna skrovišta eksploziva.

Svet
Autor: Jutarni list, B92.net, NB

To je kazao šef antiterorističkog centra Evropola Manuel Navaret Panijagua.

On je naglasio da su teroristički napadi i dalje glavna pretnja za nacionalnu bezbednost zemalja članica Evropske unije, a svi podaci govore da će Islamska država ili grupe povezane sa njom ponovo izvesti napade negde u Evropi, posebno u Francuskoj.

Šef antiterorističkog centra kaže i da će napadi biti zvršeni da bi se izazvale teške posledice, a cilj su civili.

”Radi se o novim pretnjama, uz postojeću opasnost od napada “usamljenih vukova”, koja još nije nestala. Imamo informacije da terorističke grupe žele da naprave velika tajna skladišta eksploziva na tlu Evropske unije kojim bi izveli napade”, dodao je Panijagua.

Evropol je upozorio da su terorističke grupe promenile taktiku, da deluju globalno i da zone u kojima se sada odvijaju sukobi služe kao mesta za uvežbavanje napada, što ih čini posebno opasnima. Navodi se i da takvi kampovi postoje i na Zapadnom Balkanu.

Evropol navodi i da je bez verodostojnih dojava o namerama, aktivnostima, kontaktima i putovanjima terorista gotovo nemoguće tačno predvideti kada i gde se teroristički napadi mogu dogoditi, a dodaje se i da oko 20 odsto onih koji su se pridružili Islamskoj državi ima mentalnih problema, a čak 80 odsto kriminalni dosije.

Šef antiterorističkog centra Evropola kaže da je tokom prošle godine u EU u terorističkim napadima ubijena 151 osoba, a ranjeno je 360. Dodao je da je sprečeno 211 mogućih napada, a uhapšeno preko 1.000 ljudi pod sumnjom da su umešani u terorističke aktivnosti.