Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Egipat blokirao izjavu UN kojom se osuđuje puč u Turskoj

Savet bezbednosti Foto: UN

Egipat blokirao izjavu UN kojom se osuđuje puč u Turskoj

Izjavu Saveta bezbednosti UN koja je trebalo da osudi pokušaj puča u Turskoj, blokirao je Egipat, kažu diplomate.

Svet
Izvor: Agencije

SAD su u petak, nakon konsultacija sa Turskom predložile tekst saopštenja u kojem bi bilo naglašeno poštovanje demokratski izabrane vlade Turske.

Međutim, Egipat je imao primedbu na takvu formulaciju.

Egipat je nestalni član Saveta bezbednosti, a njegovi odnosi s vladom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana su zategnuti.

Razlog za to je činjenica da je Erdogan bio važna podrška političkoj organizaciji "Muslimanska braća" u Egiptu i bivšem predsedniku Muhamedu Mursiju, koga je 2013. godine s vlasti svrgnula vojska na čelu s generalom Abdelom Fatahom al-Sisijem, sadašnjim predsednikom Egipta.

Erdogan nije propuštao priliku da tu smenu na vlasti u Egiptu osudi, izazivajući gnev Kaira.

Tokom razgovora u Savetu bezbednosti UN, predstavnik Egipta je rekao "da nije na Savetu da utvrđuje da li je vlada Turske demokratski izabrana" i zatražio je brisanje dela rečenice o tome, rekao je jedan diplomata.

Uprkos insistiranju SAD, Egipat je ostao pri svom stavu, a obzirom na to da izjave Saveta bezbednosti moraju biti prihvaćene jednoglasno, SAD su odustale od svog nacrta deklaracije.

Turska i nekoliko članova Saveta bezbednosti, uključujući Sjedinjene Države, smatraju da bi bez željenog eksplicitnog pominjanja podrške turskoj vladi, tekst bio isuviše slab.

"Neće biti izjave", zaključio je jedan od diplomata.

Nacrt teksta, veoma kratkog, ukazivao je na zabrinutost Saveta bezbednosti UN i zahtevao "hitno okončavanje sadašnje krize".

Uz to je trebalo da Savet bezbednosti UN "pozove sve strane u Turskoj da poštuju demokratski izabranu vladu Turske, da budu uzdržane i da izbegnu nasilje ili krvoproliće".