Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ekonomske prognoze gore nego 2008?

Ekonomske prognoze gore nego 2008?

Najveće britanske kompanije smanjile planove za investicije, što može da bude jedan od prvih koraka pada u recesiju, ne samo Britanije, nego i čitave Evrope

Svet
Izvor: Tanjug

Najveće britanske kompanije je obuzeo skepticizam u pogledu budućnosti nakon prošlomesečnog glasanja za izlazak iz EU, zbog čega su srezale investicione planove. To je loš znak za ekonomiju, navodi se u istraživanju revizorsko-konsultantske kompanije Dilojt.

Oko 82 odsto finansijskih direktora preduzeća iz indeksne korpe FTSE 350 i velikih privatnih kompanija očekuje smanjenje kapitalne potrošnje u idućoj godini, što je najveći zabeleženi udeo, daleko iznad 34 odsto iz prvog tromesečja, saopštio je Dilojt, a prenosi agencija Rojters.

Ovo istraživanje je jedan od prvih jasnih znakova da je glasanje za izlazak iz EU podrilo poslovno poverenje, i potvrđuje stav Banke Engleske da će ekonomija uskoro početi da slabi, navodi britanska agencija.

Iako je britanska centralna banka prošle nedelje neočekivano ostavila kamatne stope "na čekanju", njen glavni ekonomista Endi Haldan je izjavio da će biti potrebne mere "materijalnih olakšica" sledećeg meseca da bi se ublažilo očekivano usporavanje.

Dilojtovo istraživanje je sprovedeno između 28. juna i 11. jula, u periodu posle glasanja a neposredno pre imenovanja Tereze Mej za novog britanskog premijera. Više od dve trećine finansijskih direktora je reklo u istraživanju Dilojta da će istupanje iz Unije dugoročno naškoditi poslovnom okruženju u Britaniji.

U naredne tri godine, 58 odsto anketiranih finansijskih direktora očekuje da će kapitalni izdaci biti "nešto" ili "značajno" niži.

Sedamdeset i tri procenta ispitanika izjavilo da su manje optimistični u pogledu finansijskih perspektiva svojih firmi, što je rekordan nivo, a 83 odsto njih očekuje da će usporiti tempo zapošljavanja.

Prvi konkretan pokazatelj poslovnih aktivnosti očekuje se u petak, kada Markit objavljuje svoj preliminarni mesečni izveštaj o indeksu menadžera nabavke (PMI).

Odvojeno istraživanje britanskog Konzorcijuma za maloprodaju pokazao je da je broj kupaca koji šopinguju u prodavnicama u glavnim ulicama i tržnim centrima u junu pao najbržim tempom u više od dve godine, posebno u nedeljama oko referenduma, navodi Rojters.