Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
EKVADOR ĆE DOZVOLITI da Švedska ispita Asanža

Foto: mondo.rs

EKVADOR ĆE DOZVOLITI da Švedska ispita Asanža

Švedskoj vladi će biti dozvoljeno da ispita Džulijana Asanža, koji se od 2012. godine nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Svet
Izvor: Tanjug

Ministarstvo spoljnih poslova Ekvadora je sinoć objavilo da će se u narednim nedeljama precizirati procedure oko ispitivanja Asanža u ambasadi u Londonu i da će tada doći do sastanka.

Švedska je u junu zatražila da intervjuiše Asanža.

Asanž je u utorak podneo je žalbu na odluku okružnog suda u Stokholmu, koji je potvrdio nalog za njegovo hapšenje zbog navodnih krivičnih dela silovanja i seksualnog uznemiravanja, koja negira.

Tužioci u Švedskoj žele da ispitaju Asanža o navodima dve bivše volonterke Vikiliksa.

Asanžova odbrana tražila je da se nalog za hapšenje opozove, ukazujući da prema švedskom krivičnom zakonu tužilaštvo treba da istražuje okolnosti događaja u što kraćem roku, a da štete kao što su finansijske ili po reputaciju optuženog treba da budu svedene na minimum.

Dve Šveđanke optužile su Asanža za seksualno uznemiravanje, ali zvanična optužnica protiv njega nije podignuta.

Prema švedskim zakonima, osumnjičeni može biti optužen za izvršenje krivičnog dela tek posle ispitivanja.

Švedske vlasti traže hapšenje i izručenje Asanža od 2010. godine.

Britanski sud je 2011. godine doneo odluku o ekstradiciji Asanža u Švedsku, posle čega je utočište pronašao u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde se i sada nalazi.

Njegovo izručenje traže i SAD, koje smatraju da je objavljivanjem tajni o američkoj politici i diplomatiji naneta šteta američkoj nacionalnoj bezbednosti, zbog čega Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga preda SAD.