Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Erdogan: Nemačka rezolucija o genocidu nema nikakvu vrednost

YT Screenshot

Erdogan: Nemačka rezolucija o genocidu nema nikakvu vrednost

Rezolucija nemačkog parlamenta kojom se ubijanje Jermena od strane otomanskih snaga priznaje kao genocid "nema nikakvu vrednost" i neće promeniti stav Turske po tom pitanju, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Svet
Izvor: Tanjug

On je upitao kako nemački zvaničnici mogu da pogledaju u oči turske zvaničnike nakon takvog glasanja Bundestaga u četvrtak, koje je navelo Ankaru da povuče svog ambasadora iz Berlina i upozori na dodatne posledice, prenela je agencija AFP.

Erdogan je, međutim, istakao da je prerano da se govori o ekonomskim merama protiv Nemačke.

On je dodao i da spor sa Berlinom ne treba da predstavlja faktor koji će uticati na šire odnose Turske sa Evropskom unijom, priznavši da za Tursku ne bi bilo dobro da "deluje iz mržnje".

"Odluka koju je doneo nemački parlament nema baš nikakvu vrednost", rekao je Erdogan tokom svog puta u Afriku, prenela je turska štampa.

"Naš stav po pitanju 1915. godine je dobro poznat i ovakva odluka neće promeniti naše mišljenje o našoj istoriji. Ali oni su prevideli činjenicu da rizikuju da izgube prijatelja poput Turske", naveo je turski predsednik.

Nemački Bundestag je u četvrtak skoro jednoglasno usvojio rezoluciju kojim se masovno ubijanje Jermena u Osmanlijskom carstvu naziva genocidom, uprkos oštrim reagovanjima iz Ankare zbog usvajanja te rezolucije.

Erdogan je takođe izrazio razočarenje ponašanjem nemačke kancelarke Angele Merkel, koja se nije uključivala u debatu oko sporne rezolucije, i rekao kako bi više voleo da se Merkelova uključila u tu debatu i "dala svoj glas".

"Sad se pitam kako će, nakon takve odluke, nemački zvaničnici moći da pogledaju u oči mene lično i našeg premijera Binali Jildirima", istakao je Erdogan.