Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Erdogan tražio azil, Merkelova ga odbila?

YT Printscreen

Erdogan tražio azil, Merkelova ga odbila?

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je navodno tokom noći tražio azil u evropskim državama, dok je trajao pokušaj vojnog puča u zemlji, tvrdi NBC.

Svet
Izvor: B92

Kako navodi američka mreža pozivajući se na vojne izvore, predsedničkom avionu je u prvi mah zabranjeno sletanje na aerodrom u Istanbulu.

NBC tvrdi da je Erdogan tada zatražio privremeno utočište u Nemačkoj, ali da je ta zemlja odbila da mu pruži azil. Nakon toga se on navodno obratio Londonu.

Erdogan je tokom dana bio na odmoru u poznatom letovalištu Marmarisu, a krenuo je ka Istanbulu kada je došlo do pravog rata na ulicama najvećih gradova u zemlji.

Oko pola četiri ujutru sleteo je na aerodrom "Ataturk", gde su ga dočekale brojne pristalice, nakon što je proveo nekoliko sati u vazduhu.

Radarski podaci pokazuju da je predsednički avion kružio iznad Turske, dok nije odlučeno da je bezbedno da se spusti u Istanbul.

Odnosi između Turske i Nemačke su zategnuti u poslednjih nekoliko meseci nakon što je u Bundestagu usvojena rezolucija kojom se masakr Turske nad Jermenima proglašava genocidom.

Zatim su turske vlasti onemogućile nemačkim političarima da posete NATO bazu Indžirlik.