Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Erdoganova diploma pod lupom

YT Printscreen

Erdoganova diploma pod lupom

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan suočava se sa još jednim skandalom jer se korisnici društvenih medija u toj zemlji bore da utvrde da li njihov predsednik ima fakultetsku diplomu.

Svet
Izvor: Glas Srpske

Posedovanje fakultetske diplome jedan je od uslova za obavljanje funkcije predsednika Turske.

Rektor Univerziteta Marmara branio je Erdogana, te je izjavio da je zaista završio četvorogodišnje fakultetsko obrazovanje. Nakon toga je i sam predsednik izašao sa tvrdnjom da su njih dvojica zajedno studirali. Ipak, te izjave nisu stavile tačku na raspravu.

Turski novinar Rafael Sadi tvrdi da je studirao sa Erdoganom, odnosno da su se na fakultet upisali 1974. godine. Ipak, Sadi nije siguran da li je turski predsednik diplomirao. S druge strane, navodi ovaj novinar, u to vreme niko nije obraćao pažnju na razliku između više škole i fakulteta. Jedino što je bilo bitno, kaže on, jeste da se odsluži vojska po završetku studija.

- Ja na primer nisam završio fakultet. Ne znam da li je Erdogan završio fakultet, ali znam da je studirao - rekao je Sadi.

U međuvremenu, bivši predsednik Udruženja sudija i tužilaca Omer Faruk Eminagaoglu uložio je žalbu Vrhovnom izbornom savetu tražeći službenu istragu o Erdoganovom visokom obrazovanju kako bi se utvrdilo da li je došlo da povrede zakona.

- Trenutno se razmatra pitanje Erdoganove diplome, ali je najveći problem što originala diplome nema. Postoje neke kontroverze u vezi sa njegovim upisom na fakultet, ali i u vezi sa diplomom. Sve to izaziva sumnju i otvara neka veoma značajna pitanja - kaže Eminagaoglu.

On navodi da je jedina organizacija koja bi mogla da reši ovo pitanje Vrhovni izborni savet, ali da do sada nije bio kooperativan.

Trenutno postoje tri dokumenta: privremena diploma, kopija diplome i uverenje izdato nakon registracije diplome.

- Postoje neke sumnjive razlike između ova tri dokumenta. Zbog toga, insistiramo da se ovo pitanje pravilno istraži - navodi on.