Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
EVO KAD ruska vojska dobija moćni "Penicilin"

Foto: Printscreen

EVO KAD ruska vojska dobija moćni "Penicilin"

Ruska vojska će moćni kompleks dobiti 2019. godine.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Serijska proizvodnja složenog akustičko-termičkog kompleksa “Penicilin”, koji će značajno smanjiti vreme otkrivanja i neutralisanja neprijateljske artiljerije, zakazana je za januar 2019. godine.

To je saopšteno na konferenciji za medije holdinga „Roselektronika”, a prenosi Glas Moskve.

Proizvođači napominju da kompleks radi na bezbednoj udaljenosti od protivnika, te će moći da smanji rizik za izviđačke patrole koje su tradicionalno na prvim borbenim linijama.

"Penicilin" je u stanju da funkcioniše bez operatera u punom automatskom režimu, tako da je značajno smanjio "ljudski faktor". Takođe, on pronalazi nove ciljeve koje ranije slični uređaji nisu bili u stanju da pronađu. Kao primer navode se višecevni bacači raketa i protivvazdušne taktičke rakete.

Kompleks obavlja borbene misije na rastojanju do 25 kilometara. Sastoji se od nekoliko zvučnih prijemnika koji se postavljaju na površini zemlje i nekoliko optičko-elektronskih modula.

Sistem prima i obrađuje zvučne signale artiljerijske paljbe i detonacija, pronalazi tačno mesto gde je granata pala i gde se artiljerijsko oruđe nalazi u roku od pet sekundi.

Raspon radio-komunikacije “Penicilina” sa svojim baterijama je moguća do udaljenosti do 40 kilometara.