Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
EVO KAKO se Rusija naoružavala 2017. godine

Foto: sputniknews

EVO KAKO se Rusija naoružavala 2017. godine

Brojke su impresivne: 16 vojnih brodova, 190 aviona i helikoptera, 800 tenkova i oklopnih vozila, 170 PVO raketnih sistema...

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Borbeni avioni i helikopteri, brodovi, tenkovi i sistemi protivvazdušne zaštite - ruski kompleksi odbrambene industrije od početka 2017. godine modernizovali su i proizvodili oko 3,5 hiljade jedinica opreme za vojsku i mornaricu.

U okviru državnog plana naoružanja, Ministarstvo odbrane snabdelo je jedinice širom Rusije širokim spektrom sistema i kompleksa, od najnovijih lovaca “Su-35” generacije 4 ++ do nadograđenih tenkova T-72B3. Velika isporuka se očekuje u decembru, piše Glas Moskve.

Obim naoružanja je impresivan - 16 vojnih brodova i plovila, 190 modernih aviona i helikoptera, 800 tenkova i oklopnih borbenih vozila, 170 protivavionskih raketnih sistema i kompleksa i 1.950 višenamenskih vozila.

Ove cifre objavio je ruski predsednik Vladimir Putin tokom serije sastanaka sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i preduzećima odbrambene industrije. Prema njegovim rečima, do kraja godine udeo modernog oružja i opreme dostići će gotovo 60 odsto.

Sa krilima i bez

Posebna pažnja posvećena je vazduhoplovnim i svemirskim snagama Ministarstva odbrane 2017. godine.

Favorit VKS - višenamenski lovac “Su-35S” generacije 4 ++ nastavlja da ulazi u borbene jedinice u serijama po nekoliko aviona.

"Trideset petica" za sada ostaje najnapredniji lovac u arsenalu Rusije.

Još favorita iz porodice "suhoja" - VKS nabavlja još irkutskih "iskri" Su-30SM i Su-34.

Oba su "zvezde" sirijske kampanje, tokom koje su sručili stotine tona teškog gvožđa i TNT-a na glave radikalnih islamista. Osim toga, "trideseticama" sada je takođe naoružana mornarička avijacija.

Snabdevanje bombarderima Su-34 u okviru državnog plana naoružanja nastaviće se do 2020. godine.

Ovi avioni se odlikuju neuobičajenim uređenjem podele posade (piloti sede rame uz rame) i ojačanim dizajnom krila. Avion nosi osam tona bombi i raketa, ubrzava na skoro dve hiljade kilometara na sat i može da radi na udaljenosti do četiri hiljade kilometara od aerodroma.

Ove godine su Vazduhoplovne snage i PVO snage nakon modernizacije dobile nekoliko “vazdušnih patrola” - brzih presretača MiG-31BM.

Njihova glavna svrha je da se bore protiv aviona visokih nadmorskih visina i strateških bombardera B-52 i B-1, kao i "hvatanje" uljeza na državnim granicama. Jedan presretač istovremeno prati do 10 vazdušnih meta.

Uskoro počinje i isporuka udarnih helikoptera Mi-28N "Noćni lovac".

Ovi helikopteri su "kraljevi" malih visina, sposobni da se skrivaju od sredstava naoružanja neprijatelja u prevojima terena i da se "šunjaju", te da nanose snažne udarce na zemaljske ciljeve.

Ne treba zaboraviti ni čuveni Ka-52 “Aligator” i njegovu morsku verziju Ka-52K “Katran” koji je sada u pripremi za testiranja.

Takođe, “Ka-29” je u 2017. godini modernizovan i sada ojačava pomorsko vazduhoplovstvo Baltičke flote.

Industrija odbrane je 2017. godine isporučila nekoliko vojnih transportnih helikoptera Mi-8AMTŠ "Terminator" i “Mi-8MTV-5-1” Ministarstvu odbrane.

Piloti mornaričke avijacije Pacifičke flote savladavaju najnoviji arktički helikopter Mi-8AMTŠ-VA, prilagođen teškim uslovima na severu.

Pored toga, Ministarstvo odbrane je naručilo dva iskusna višenamenska helikoptera Mi-38 iz holding kompanije "Ruski helikopteri", koji će do kraja 2019. godine ući u VKS.

Korvete i fregate

Ni pomorska tema nije stajala po strani. Jedan od relativno velikih ratnih brodova, prebačen u mornaricu 2017. godine bio je brod "Savršeni". Korveta je uvedena u Pacifičku flotu u julu.

Naoružana je vodenim projektilima protivbrodskog kompleksa "Uran", artiljerijskim oružjem od 100 mm, torpednim cevima, mitraljezima i lanserima granata. Svaka raketa kompleksa nosi 145-kilogramsku eksplozivnu bojevu glavu duboko prodornog tipa, što je dovoljno da uništi svaku vrstu broda do razarača na udaljenosti do 260 kilometara.

Nova korveta je prilično raznovrsna - može se efikasno boriti protiv površinskih brodova i podmornica, a takođe pokriva sletanje amfibijskih napadnih snaga artiljerijskom vatrom. Da bi ga pokrio iz vazduha, na njega je instaliran protivavionski raketni sistem "Redut".

Treba napomenuti da sve do "Savršene" Pacifička flota nije dobila nove površinske brodove od raspada Sovjetskog Saveza, izuzev tri protivdiverzionih plovila.

Poznato je da pre nove godine OPK planira da preda tri ozbiljnija projekta mornarici - najnoviji brod “Admiral Makarov”, veliki brod za sletanje “Ivan Gren” i mali raketni brod “Višnji Voloček”.

"Makarov" - treći brod projekta 1135.6. Prva dva - "Admiral Grigorovič" i "Admiral Esen" - predati su i redovno služe u Crnomorskoj floti. Ove fregate imaju deplasman od četiri hiljade tona, brzinu - 30 čvorova, autonomiju - 30 dana, posadu - 200 ljudi.

Impresivan arsenal vazduhoplovnog oružja uključuje krstareće rakete povećanog opsega "Kalibar" ili "Oniks", raketni kompleks "Štilj", protivavionski sistem "Kortik" i torpedo cevi. Na brodovima su pomoćni helikopteri Ka-31.

Osim toga, ove godine u Baltičku flotu stigao je brzi “Raptor” - patrolira u priobalnoj zoni mora i ušća reka. Uprkos skromnim dimenzijama (dužine 17 metara, širine - četiri), čamac je prilično zanimljiv. Snažni motor ga ubrzava na skoro 100 kilometara na sat, što je veoma važno za presretače.

Tenkovi i pešadijska borbena vozila

Ove godine ruska odbrambena industrija nije uvredila ni "kopnene putnike". Poboljšani tenkovi T-72B3 i T-80BVM, pešadijska vozila BMP-3 i oklopnjaci BTR-82A u 2017. stigli su u trupe.

Pouzdan i dokazan "sedamdesetdvojka" nakon renoviranja "Uralvagonzavoda" (UVZ) doslovno je dobio drugi život. Opremljeni su sveobuhvatnom zaštitom, što je značajno povećalo preživljavanje u borbi, a takođe je "osvežilo" sistem zaštite instalacijom nove opreme za vidljivost.

U stvari, u smislu borbenih sposobnosti, ovi tenkovi su se približili tenku “T-90S”.

Pešadijsko borbeno vozilo BMP-3 postepeno zamenjuje legendarni "dvojku" u vojsci. U poređenju sa svojim prethodnikom, njegova vatrena snaga je povremeno porasla. Ovaj dizajn je postignut zahvaljujući ugradnji univerzalnog 100-milimetarskog pištolja koji puca i vodi bez municije. Tu je i 30mm automatski top, 7,62mm PKT mitraljez, sistem za lansiranje dimne granate.

BTR-82A je duboko modernizovana i revidirana verzija BTR-80. Na unutrašnjim površinama BTR-82A je višeslojna zaštita od sintetičkog materijala. Jedinstveni borbeni modul opremljen je električnim pogonom i dvostrukim stabilizatorom pištolja. Glavni kalibar je 30-milimetarski top, obezbeđena su dva mitraljeska oružja za borbu protiv pešadije.

"Distribucija" nove tehnologije ove godine obuhvatila je i ruske padobrance.

U sklopu vazduhoplovnih snaga, po nalogu Ministarstva odbrane poslato je tri bataljona borbenih vozila BMD-4M "Sadovnica" i više od 60 oklopnih vozila BTR-MDM "Rakuška".

Jedinice specijalnih snaga bile su ojačane oklopnim vozilima "Tajfun" i "Tigar", a artiljerija je dobila "Msta-S" i "Msta-B", zemaljske artiljerijske izviđačke stanice "Zoopark" i "Ajstenok".

Mnoge jedinice za odbranu vazduhoplova opremljene su raketnim sistemima S-400 “Trijumf”, protivavionskim raketnim kompleksima “Pancir-S1”, radiolokacionim stanicama “Podlet-K1”, “Protivnik” i “Sopka-2”.

U decembru, ruska vojska očekuje velike pošiljke raketnih bacača “Tornado-S”, kao i priobalnih raketnih sistema “Bal” i “Bastion”.