Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Evo zašto ga smatraju NAJMOĆNIJIM RUSKIM LOVCEM: Glavne karakteristike Su-35

Foto: aviarf.ru

Evo zašto ga smatraju NAJMOĆNIJIM RUSKIM LOVCEM: Glavne karakteristike Su-35

​Dana 19. septembra, lovci Su-35S su uvedeni u arsenal ruskih vojnih službi bezbednosti.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Tim povodom Glas Moskve piše zašto je ovaj avion bio i ostao najbolji na svetu po mišljenjima mnogih.

Su-35 na inostranim izložbama u vazdušnom saobraćaju dobio je nadimak “zaustavljač vremena”, jer svaki put kada je program letenja počeo sa njegovim učešćem, publika bi se zamrzla, gledajući u nebo.

Ovo nije iznenađujuće: to je lovac pete generacije koji je sposoban da se efikasno bori protiv aviona pete generacije. Sa ogromnom razlikom u ceni.

Su-35 je duboka modernizacija borca Su-27. Avion je dobio nove instrumente u pilotskoj kabini, radaru, avionici, kao i modifikovanim motorima. Sve ovo je omogućilo da povremeno povećava svoje sposobnosti.

Lovac se može razlikovati od prethodnika, pre svega šasijom: dva točka su pričvršćena na prednjem stubu, a ne jedan, poput Su-27.

Radar Su-35 Irbis je u stanju da detektuje mete na udaljenosti do 400 km, uključujući i helikoptere sa niskim letenjem i krstareće rakete. U isto vreme, avion je sposoban da istovremeno locira do 30 meta i puca na osam.

Koncept "lovca generacije 4+" znači da je usko prilagođen karakteristikama lovca pete generacije, sa izuzetkom tehnologije slabe vidljivosti.

Treba napomenuti da za pokretanje rakete bilo koji vazduhoplov mora da koristi radar, što znači da prestaje da bude nevidljiv.

Tokom 2008. godine, u američkoj bazi vazduhoplovnih snaga Hikam na Havajima izvedena je simulacija vazdušne borbe između F-35 i Su-35. Član australijskog parlamenta Denis Jensen, koji je bio prisutan, rekao je kasnije da je tokom "striktno klasifikovanog modeliranja" F-35 "nemilosrdno potučen od strane ruskog borca Su-35".

Važno je naglasiti da je lovac Su-35 mnogo jeftiniji od američkog aviona, a to se ne tiče samo samog aviona, već i troškova obuke pilota i rada mašine. Njegova superiornost je time veća u odnosu na američkog pandana.

Su-35 je teški borac, što znači da borbeno opterećenje (osam tona) i opseg (4 500 km sa visećim rezervoarima) omogućavaju da efikasno radi na ciljevima na zemlji. Upravo ono što je uspešno demonstrirao u Siriji, gde je udario na položaje terorista.

Sve u svemu, najbolji dokaz njegovih performansi je podatak da više od 60 lovaca Su-35 trenutno radi u ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama.