Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
EVO ZAŠTO Rusija raspoređuje "S-400" na Krimu

Foto: mil.ru

EVO ZAŠTO Rusija raspoređuje "S-400" na Krimu

​U Sevastopolju će danas stupiti na bojevo dežurstvo i drugi puk “S-400”.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ruska armija je napravila moćni odbrambeni prsten oko Krima tako da nijedna letilica neće moći da ugrozi to rusko poluostrvo.

Već i do sada je na Krimu bio puk “S-400”, kao i PVO sistemi "Pancir", ali će tek sada biti do kraja zatvoren odbrambeni krug. Sa Krima će se iz vazduha štititi i novi krimski most.

Bojeva gotovost posade dosadašnjih diviziona “S-400” je proverena na manevrima "Kavkaz - 2016. godine", prenosi Glas Moskve.

Poslanik u ruskoj Dumi ispred Krima, Dmitrij Belik, kaže da je to ujedno i poruka ukrajinskim generalima koji su se minulih dana hvalili da su napravili svoju novu raketu.

U Ministarstvu odbrane Rusije ne skrivaju da su na Krim prebačena dva puka “S-400” i "Pancir-S1" da bi ohladili "usijane glave" u Kijevu.

Do sada je jedan puk “S-400” bio u rejonu Feodosije i njime se štiti istočni deo poluostrva, uključujući i krimski most. A drugi puk, koji će stupiti na bojevo dežurstvo 12. januara u blizini Sevastopolja, zatvoriće prostor u graničnom pojasu sa Ukrajinom.

U Moskvi dobro znaju da je ukrajinski predsednik Petar Porošenko postavio zadatak pred svoj vojnoindustrijski kompleks, još 2016. godine, da proizvedu nove rakete, kao i artiljerijske sisteme. Nameravaju da prave i bespilotne letilice.

Zbog svega toga Moskva želi da stvori takav odbrambeni sistem Krima koji neće dozvoliti da tamo dospe nijedna ukrajinska, niti bilo čija raketa ili letilica.