Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Evropski savet o Bregzitu

Foto: www.stratfor.com

Evropski savet o Bregzitu

U Briselu danas počinje dvodnevni sastanak Evropskog saveta na kojem će glavna tema biti rezultat referenduma o članstvu Velike Britanije u EU.

Svet
Izvor: Tanjug

U pozivnom pismu koje je Tusk uputio državama članicama povodom samita, kaže se da će britanski premijer Dejvid Kameron danas predstaviti situaciju u Britaniji nakon referenduma, objavljeno je na sajtu Evropskog saveta.

Za sredu je zakazan neformalni samit 27 šefova država i vlada EU, prvi put u tom sastavu, a na kojem će se raspravljati o političkim posledicama britanskog referenduma.

"Kao prvo, razgovaraćemo o takozvanom "procesu razvoda" koji je opisan članom 50 Lisabonskog sporazuma. Kao drugo, počećemo diskusiju o budućnosti EU sa 27 država članica", napisao je Tusk.

Tusk je uoči sastanka imao više bilateralni susreta, uključujući i razgovore sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu i francuskim predsednikom Fransoa Olandom u Parizu.

U isto vreme, američki državni sekretar Džon Keri posetio je danas Brisel i London kako bi obema stranama preneo podršku SAD.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je pre dva dana izjavio da je Kameronova odluka da se čeka do oktobra da bi Britanija zatražila izlazak iz EU "skandalozna" i da je tako "čitav evropski kontinent postao britanski talac".

EU želi što skoriji izlazak Britanije iz iz tog bloka, a u tom cilju advokati EU proučavaju da li je moguće da se ubrza mehanizam izlaska, odnosno aktiviranja člana 50 Lisabonskog sporazuma.

Zbog toga, kako prenose nemački mediji, EP i Šulc nameravaju da Britancima daju rok do danas da zvanično obaveste Brisel o ishodu referenduma, prenose nemački mediji.