Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
FBI: Matin je bio "samoradikalizovani" islamski vojnik

Foto: Tanjug/ screenshot

FBI: Matin je bio "samoradikalizovani" islamski vojnik

Kada je tokom napada na gej klub u Orlandu pozvao policiju, Omar Matin se predstavio kao "islamski vojnik" i poručio da SAD treba da prekinu bombardovanje Sirije i Iraka, pokazuju delovi transkripta tih poziva, koje je FBI objavio.

Svet
Izvor: Tanjug

Nema, međutim, dokaza da je Matina (29), koji je u nesumničnoj pucnjavi ubio 49 osoba, a 53 ranio, usmeravala neka strana teroristička grupa, već je verovatno bio "samoradikalizovan", izjavio je Ronald Huper iz FBI-ja.

Matin, koji je američki državljanin avagnistanskog porekla, tvrdio je tokom napada da je ispred kluba parkiran automobil natovaren bombama i pretio taocima da će im obući eksplozivne prsluke, pokazuju objavljeni transkriti, preneo je Rojters.

On je, tokom tročasovne opsade kluba, tri puta zvao policiju i dispečeru rekao da nosi eksplozivni prsluk poput onih koji su "korišćeni u Francuskoj", navodi se u transkriptima.

AFP ističe, pozivajući se na zvaničnike FBI-ja, da je Matin bio miran tokom telefonskih razgovora i da je pretio novim krvoprolićem.

On je, takođe, napravio pauzu tokom napada, kako bi okačio na internetu poruke, u kojima je iskazivao svoju podršku takozvanoj Islamskoj državi.

Žrtve pucnjave su, dok su napuštale klub, policiji prenele da je napadač rekao da će okačiti taocima četiri prsluka sa bombama u roku od 15 minuta, navodi FBI u saopštenju.

FBI dodaje da nisu pronađeni takvi prsluci, niti eksplozivne naprave u noćnom klubu, kao ni u automobilu napadača.

Iz objavljenih transkripta izostavljena je Matinova zakletva na lojalnost Islamskoj državi, koju zvaničnici tvrde da je dao.

U FBI-ju objašnjavaju da je to učinjeno kako se ne bi širila "retorika nasilja".

Istovremeno, policija je saopštila da je te večeri spasla mnogo ljudi, koji su bili zarobljeni u klubu, nakon što je upala i primorala napadača da se povuče ka toaletu sa taocima.

"Spasili smo brojne živote te večeri", rekao je šef policije u Orlandu Džon Mina na konferenciji za novinare, koja je održana u blizini noćnog kluba "Puls", demantujući tvrdnje da policija ništa nije radila tri sata.