Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ferguson: Rusija, SAD i Evropa mogu da imaju bolje odnose

Foto: Youtube/printscreen

Ferguson: Rusija, SAD i Evropa mogu da imaju bolje odnose

Britanija je sve bliža izlasku iz EU, a Rusija, SAD i Evropa mogu da se vrate u vreme kada su međusobni odnosi bili bolji nego danas.

Svet
Izvor: Sputnjik

"To je težak, ali ne i nemoguć zadatak", kaže čuveni britanski istoričar Nil Ferguson.

Ferguson kaže da bi „Bregzit“ bi uzdrmao svetsku ekonomiju.

"Pre šest meseci predvideo sam da će se dve grupe toliko približiti jedna drugoj da će biti nemoguće predvideti ishod referenduma, i upravo se to i dogodilo. Plašim se da je u poslednjih desetak dana naglasak na kampanji za izlazak Britanije iz EU. Mislim da će, ukoliko se nešto dramatično ne dogodi, Britanija većinom glasati za izlazak iz Unije, i to me jako brine. Mislim da iz nekog razloga Dejvid Kameron nije uspeo da ubedi većinu britanskih glasača da će „bregzit“ biti jako loš za ekonomsko zdravlje nacije. Pošto nemaju strah, u ekonomskom smislu, glasači su spremni da se kockaju — u nacionalističkom i, rekao bih, nemarnom smislu", kazao je on u intervjuu "Sputnjiku".

On dodaje da je Rusija evropska zemlja sa azijskom imperijom i da je to čini jedinstvenom.

“S obzirom na to da se proteže kroz čitavu Aziju, do Vladivostoka, Rusija ipak ne može da bude normalna evropska država, kao što može Poljska, da bude integrisana u EU. Ali opet, Rusija ne može da bude izuzeta iz Evrope, pre svega zbog svoje istorijske važnosti. Ona je velika sila — o tome je pisao još Leopold Ranke” kaže Ferguson.

Govoreći o nesporazumu Rusije i Evrope, Ferguson kaže da se ukrajinska kriza mogla izbeći, te da to nije samo ruska, već u izvesnoj meri i američka i evropska greška.


“Sada je izazov s kojim se suočavaju ruski, američki i evropski državnici — kako se vratiti na period koji nije bio tako davno, a kada su odnosi bili mnogo bolji? Ne mislim da je to nemoguć zadatak, ali je veoma težak dok god traje konflikt — ne samo konflikt u Ukrajini, već i konflikt na Bliskom istoku, dok se ne reše osnovna pitanja. Uveren sam da se to neće dogoditi dok se ne dese promene u Beloj kući, jer je jasno da predsednik Obama nije uistinu posvećen pregovorima sa ruskom stranom — a potrebno je da to bude, ukoliko želi da problemi u Ukrajini i Siriji budu rešeni” dodaje Ferguson.

Nil Ferguson, jedan od najpoznatijih svetskih istoričara i političkih analitičara, posetio je Beograd kako bi promovisao svoju najnoviju knjigu — biografiju Henrija Kisindžera. Svaka knjiga koju je Ferguson dosad objavio postala je svetski bestseler — „Uspon novca“, „Moć novca“, hronika porodice Rotšild, samo su neke od njih.