Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Florida: Novi slučajevi zaraze virusom zika

Foto: pixabay.com

Florida: Novi slučajevi zaraze virusom zika

Američki centri za kontrolu bolesti izdali su upozorenje trudnicama da ne putuju u saveznu državu Florida, na jugoistoku zemlje, gde su prijavljeni novi slučajevi zaraze virusom zika.

Svet
Izvor: Tanjug

Nadležni su zabeležili 10 novih slučajeva zike na Floridi, što znači da ih sada ukupno ima 14, zbog čega je guverner te države Rik Skot tražio federalnu pomoć za borbu protiv širenja virusa.

Skot je istakao da su svi zaraženi u Floridi dobili virus od lokalnih komaraca.

Američki zdravstveni radnici su još pre nekoliko meseci upozoravali na moguću pojavu zike, ali Kongres još nije odobrio fondove za borbu protiv komaraca.

"Četiri osobe u našoj državi su najverovatnije dobili virus od ujeda komarca. To znači da je Florida postala prva država u našoj zemlji u kojoj je zabeležen lokalni prenos zike", rekao je Skot, preneo je Glas Amerike.

Do sada ni jedan dolar nije izdvojen za borbu protiv zike.

Senat se prvobitno složio da se odvoji oko milijardu dolara, ali posle pregovora većinski republikanskog Predstavničkog doma i Senata sastavljen je zakonski predlog sa odredbama, koje demokrate nisu mogle da podrže, a koje se odnose na abortus, ekologiju i isticanje Konfederacijske zastave.

Demokrate iz Senata blokirale su zakonski predlog pre nego što se Kongres raspustio na sedam nedelja, a članovi obe partije optuživali su jedni druge.