Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Francuska firma "Lafarž" plaćala Islamskoj državi

YT Screenshot

Francuska firma "Lafarž" plaćala Islamskoj državi

Francuska kompanija "Lafarž" pravila je aranžmane sa naoružanim grupacijama u Siriji, uključujući Islamsku državu, piše “Mond”.

Svet
Izvor: Tanjug, Mond

Kako piše “Mond” aranžamani su pravljeni da bi ta firma zaštitila svoje poslove u Siriji. Kako prenosi AFP, u središtu tih "zabrinjavajućih dogovora" bila je fabrika cementa u Džalabiji, oko 150 km severoistočno od Alepa, koju je "Lafarž" kupio 2007. godine. Ta cementara je počela da radi 2011. godine."Do 2013. proizvodnja se održavala uprkos rastućoj nestabilnosti u regionu zbog građanskog rata koji je počeo 2011", navodi "Mond" i dodaje da je 2013. Islamska drzava počela da preuzima kontrolu nad gradovima i saobraćajnicama oko fabrike.

"Mond" tvrdi da je imao uvid u pisma koja su slali direktori "Lafarža" u Siriji, a u kojima se "otkrivaju aranžmani koje je Lafarž napravio sa tom džihadističkom grupom kako bi nastavio proizvodnju" sve do 19. septembra 2014. Tog dana je Islamska država preuzela kontrolu nad tim područjem i u fabrici je zaustavljena svaka aktivnost.

"Lafarž", koji se prošle godine spojio sa švajcarskim "Holcimom", nije odgovorio na te tvrdnje, već je u saopštenju dostavljenom AFP-u naveo da, "kada su se borbe približile fabrici, apsolutni prioritet bio je da se obezbedi sigurnost osoblja, a istovremeno se razmatralo zatvaranje fabrike".

"Mond" navodi slučaj kada su iz "Lafarža" preko čoveka po imenu Ahmad Džaludi dobio dozvolu IS da omogući njihovim zaposlenima prolazak kroz kontrolne punktove.

U drugom slučaju, propusnica sa pečatom IS i ovlašćenje finansijskog šefa IS za region Alepa, potvrđuju da je kompanija postigla dogovor sa IS da joj se omogući slobodan protok robe. "Lafarž" je, takođe, platio dozvolu da bi mogao da nastavi proizvodnju, a posle plaćao "porez" posrednicima IS-a i trgovcima naftom, prenosi AFP.