Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Francuska: Novi sistem provere putnika aviona

Ilustracija Foto: Pixabay.com

Francuska: Novi sistem provere putnika aviona

Francuska priprema novi sistem provere avionskih putnika pomoću Registra podataka o putnicima (PNR), koji ima za svrhu otkrivanje rizičnih profila među putnicima.

Svet
Izvor: Tanjug

Taj sistem će biti testiran krajem maja na pariskom aerodromu Roasi-Šarl de Gol i aerodromu u Nici, rekao je danas visoki zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Novi sistem će do kraja godine biti isproban na teritoriji cele zemlje, a cilj je da bude u potpunosti operativan krajem 2016, naveo je isti neimenovani zvaničnik, prenose francuski mediji.

Ideja je, kako je objasnio, da se postepeno u taj sistem uključe sve aviokompanije koje operišu sa francuskih aerodroma.

Testiranje će obavljati pravi policajci, na osnovu podataka o putnicima dobijenim od aviokompanija.

"Proverićemo kako sistem reaguje, koliko vremena mu je potrebno da odgovori na zahteve, koliko zahteva može da obrađuje u isto vreme i, pre svega, da li su odgovori suvisli", rekao je zvaničnik Ministarstva.

U početnoj fazi testiranjem će biti obuhvaćeno samo 40 odsto avionskog saobraćaja, objavio je pariski dnevnik "Figaro", navodeći među osam prvih kompanija koje će učestvovati u testiranju "Er Frans", "Delta erlajns", "Er transat", "Etihad", "Emirejts", jednu marokansku i još jednu evropsku kompaniju.

Da bi finansirala uspostavljanje novog sistema, Francuska je u protekle dve godine dobila 18 miliona evra pomoći iz Brisela, navodi francuski radio RTL.

Francuska je saopštila da planira testiranje novog sistema dva dana nakon što se avion "Idžiptera" srušio u Sredozemno more, dok je leteo na liniji Pariz-Kairo, sa 66 putnika i članova posade.

Novi sistem provere avionskih putnika u Francuskoj će biti testiran nekoliko nedelja nakon što su evropski poslanici usvojili evropski PNR, koji treba da omogući otkrivanje potencijalnih terorista, na osnovu informacija koje će aviokompanije od sada biti dužne da dostavljaju vlastima.

PNR sadrži sve podatke koje putnici daju avioprevoznicima kada rezervišu kartu ili kada se registruju za let.

PNR upoređuje spiskove sa imenima putnika koji sadrže adrese, podatke o sredstvima plaćanja, saputnicima i drugo sa podacima o osumnjičenjima sadržanim u velikom informacionom sistemu kriminalne i antiterorističke policije.

Čim se podaci podudare, pokreće se uzbuna.

Direktiva koja je polovinom aprila izglasana u Evropskom parlamentu, a koja će za dve godine biti uvedena u državama članicama EU, iziskivaće od aviokompanija da šalju te podatke evropskim zemljama iz kojih ili u koje organizuju međunarodne letove.

Zemlje članice EU će potom međusobno razmenjivati primljene informacije, kada to budu smatrale potrebnim.