Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
FRANCUSKI ISTORIČAR: Evo kako je Rusija pobedila u Siriji

Foto: politros.com

FRANCUSKI ISTORIČAR: Evo kako je Rusija pobedila u Siriji

Istoričar iz Francuske Mišel Goja je u tekstu u listu „Mond“ objasnio kako je Rusija postigla uspeh u sirijskoj kampanji.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Francuski istoričar smatra akcije Rusije u Siriji uspešnim.

„Kampanja je omogućila da se postigne glavni politički cilj — spasavanje sirijskog režima koji je u to vreme bio u veoma teškom položaju i čak pomogao njegovoj mogućoj pobedi“, napisao je „Mond“, prenosi Glas Moskve.

Prema rečima autora, Rusija je prvo zaustavila pobunjenike, a zatim pomogla vladinim snagama da zauzmu Alep, uspostave kontrolu nad strateškim putem M5 i na kraju da zauzmu Dejr el Zor.

Pritom, resursi su korišćeni vrlo ograničeno, navodi Goja. On navodi da rashodi Rusije (tri miliona dolara dnevno) predstavljaju samo jednu četvrtinu ili petinu američkih troškova.

Autor izvlači zaključak da je operativni potencijal Rusije, bez svake sumnje, značajno veći od američkog.

Odnose između Rusije i SAD u sirijskom konfliktu nazvao je strategijom „neopreznog pešaka“ koji prelazeći put na nedozvoljenom mestu terajući vozača da zaustavi vozilo. Na mestima kuda su prolazile proruske snage, američke nisu ulazile i obrnuto.

Glavne ruske akcije u Siriji Goja naziva „kombinovanom operacijom“, čiji cilj je bilo zauzimanje ključnih tačaka, razdvajanje neprijateljskih snaga i teranje na dobrovoljno povlačenje grupa militanata.

Operacije iz 2016. godine, a posebno iz 2017. govore da je Rusija razvila odlične navike izvođenja kombinovanih operacija. Od neselektivnih akcija iz rata sa Gruzijom 2008. godine nema ni traga, piše Goja.

Govoreći o ruskom oružju koje se odlično pokazalo u Siriji, istoričar je izdvojio navigacioni sistem SVP-24, koji koristi satelitsku navigaciju za precizno nanošenje udara.

Podsetimo, početkom septembra, sirijska vojska uz podršku ruskih snaga uništava teroriste Islamske države u istočnoj provinciji Dejr el Zor.