Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Gardijan: Tramp se obrukao, PUTIN DOMINIRAO

Foto: kremlin.ru

Gardijan: Tramp se obrukao, PUTIN DOMINIRAO

Britanski list „Gardijan“ analizirao je susret predsednika SAD i Rusije, pa zaključio da nije bilo sumnje ko je šef.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Analizirajući posebno „govor tela“ dvojice predsednika, „Gardijan“ navodi da je „ruski predsednik kamenog lica jasno pokazao ko je teška kategorija na svetskoj sceni“, prenosi Glas Moskve.

Autor Džon Krejs podseća da se prvi susret Putina i Trampa desio tog jutra u prolazu, u prostoru za VIP zvanice konferencijskog centra i da je Putin nameravao da se samo na brzinu rukuje s američkim predsednikom, zaboravljajući da „za Donalda Trampa ne postoji nešto što se zove rukovanje na brzinu“.

„Predsednik SAD je izbacio lepljivu desnu šapu, zgrabio Putinovu ruku svojom levom rukom i onda je pun entuzijazma pumpao prilično duže nego što bi to nekome odgovaralo. Čovek očigledno nema osećaj za lični prostor“, kaže novinar „Gardijana“ za Trampa.

Krejs dalje navodi da se predsednik Rusije, kojeg naziva „Vlad“, prilično nezainteresovano osmehnuo, „rešen da ne ispadne nadmudren ovakvim trećerazrednim igrama moći“.

Navodi se da je Putin i pre njihovog bilateralnog susreta tog popodneva bio spremniji. Za slikanje pred novinarima dvojica predsednika su sela u fotelje jedan pored drugog, uz prevodioce i zvaničnike koji su sedeli pored.

„Njihov govor tela teško da je mogao da bude gori. Donald je bio na ivici svoje stolice, pokušavajući da pokaže kao da kontroliše situaciju. Vladimir je sedeo smireno, želeo je da oznoji američkog predsednika i uspeo je. Nije bilo sumnje ko je šef“, navodi se u tekstu.

Donaldu je bilo neprijatno zbog duge tišine i počeo je da je ispunjava bilo kakvim rečima.

„Vodili smo vrlo… vrlo dobre razgovore. I sada ćemo razgovarati i očigledno je da će se tako nastaviti“, rekao je Tramp, a Putin je pogledao dole, pokušavajući da se ne smeje.

Krejs piše da su „obojica imala prevodioce, ali su Amerikanci zaboravili da dovedu prevodioca za engleski jezik“.

„Radujemo se pozitivnim stvarima koje se dešavaju za Rusiju i za Sjedinjene Države i za sve na koje to utiče. Oduševljen sam i čast mi je što sam vas upoznao, gospodine predsedniče“, rekao je Tramp.

U tekstu se navodi da se Tramp, osetivši se nesigurno, setio prvog pravila diplomatije koje su mu savetnici rekli tog jutra, a to je da ako se oseti neugodno ponovi rukovanje.

„Tu nema greške. Američki predsednik je izbacio ruku koju je Putin prihvatio. Ovog puta Donald je držao drugu ruku pored sebe. Prva runda u korist Putina“, navedeno je u tekstu Gardijana.

Britanski dnevnik navodi da je, kad je došao red na ruskog predsednika da govori, Putin najpre zurio u pod, da mu je glas retko bio glasniji od šapata, dok je Tramp kolutao očima, nesiguran gde treba da fiksira pogled.

„Nije bio naviknut da se koncentriše na više od 140 karaktera istovremeno. Čak i to je često borba“, ocenjuje britanski dnevnik i navodi Putinove reči:

„Razgovarali smo telefonom, ali telefonski pozivi nikada nisu dovoljni. Drago mi je da mogu da Vas upoznam lično. I nadam se, kao što ste rekli, da naši sastanci daju pozitivne rezultate“.

Dok je Putin završavao, zaključuje Krejs, „Donald je prešao na drugo rukovanje“.

„Vlad je bio siguran da je ovo još očiglednije od prethodnog, 2:0 za Putina“, ocenio je Gardijanov novinar.