Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Gde će biti sledeći finansijski centar Evrope?

pixabay.com

Gde će biti sledeći finansijski centar Evrope?

Član parlamenta Velike Britanije zadužen za trezot Mark Garner, poručio škotskoj premijerki Nikoli Stardžon da ozbiljno razmisli da progura Edinburg kao novi finansijski centar umesto Londona

Svet
Izvor: Sputnjik

Nakon referendum o izlasku Britanaca iz EU, novu poziciju finansijskog centra EU umesto Londona mogao bi da zauzme Edinburg u Škotskoj, piše "Blumberg".

Prema rečima člana parlamenta Velike Britanije zaduženog za trezor Marka Garnera, Škotska bi mogla da postane prirodna naslednica Londona kada su u pitanju finansijske institucije.

- Da sam ja na mestu Nikole Sterdžon (škotske premijerke) i pokušavam da Škotskoj nađem alternativnu ulogu i cilj, uložio bih sve napore u pokušaj da tamo prebacim centar za finansijske usluge iz Londona. Upravo bih to radio. Pokušavao bih da oformim centar za finansijske usluge koji bi bio prirodni naslednik Londona u njegovom premeštanju iz Velike Britanije u EU - rekao je Garner.

Prihodi od proizvodnje nafte u Severnom moru padaju zbog pada cena nafte, zato bi uloga finansijskog centra bila dobar izvor prihoda za Škotsku, smatra Garner.

- Škotska očigledno više nema one prihode od ruda koje je imala pre dve godine. Međutim, ona ima mnogo toga što Edinburg čini privlačnim u svojstvu finansijskog centra - dodao je on.

Posle rezultata „bregzita“, Sterdžonova je pozvala EU da počne hitne pregovore o statusu Škotske u Uniji. Prema njenim rečima, održavanje novog referenduma o nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva je „vrlo verovatno“.

Prema anketi koju je sproveo „Sandej post“, 59 odsto Škota želi nezavisnost od Velike Britanije.