Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
GLAVNI OSUMNJIČENI za napade u Španiji iznajmio tri kombija

Foto: wikimedia.org

GLAVNI OSUMNJIČENI za napade u Španiji iznajmio tri kombija

Policija u Španiji povezala je tri iznajmljena kombija sa glavnim osumnjičenim Junesom Abujakubom iz islamske ekstremističke jedinice koja je izvela napade iznajmljenim vozilima u Barseloni i primorskom odmaralištu Kambrilsu

Svet
Izvor: RTS

Policijski zvaničnik je saopštio da su sva tri kombija iznajmljena kreditnom karticom osumnjičenog Marokanca Junesa Abujakuba (22) za kojeg se sumnja da je kombijem uleteo na šetalište u centru Barselone i usmrtio 13 ljudi, povredivši 120.

On je još uvek na slobodi i za njim je organizovana masovna potera na severoistoku Španije, piše AP.

Policijski zvaničnik saopštio je da je jedan od tri iznajmljena kombija koja se povezuju sa Abujakubom korišćen za napad u Barseloni, piše AP.

Drugi kombi je nađen 70 kilometara severno od Barselone na putu do Ripolija gde su svi glavni osumnjičeni živeli, treći kombi je nađen u Ripoliju.

Policija veruje da je teroristička jedinica htela da napuni vozila eksplozivom u nameri da sprovede masovni napad, međutim, kako navodi AP, nakon eksplozije u kući u Alkarni gde su osumnjičeni pokušavali da naprave eksplozivne uređaje, plan je propao.

AFP je javio da je policija pronašla 120 kanistera sa gasom za koje se pretpostavlja da je trebalod a budu iskorišćeni za pravljenje eksploziva.

Ranije je katalonska policija saopštila da i dalje traga da Junesom Abujakubom.

Istražitelji i dalje rade na pretpostavci da je 12 osoba odgovorno za napad u Barseloni gde je poginulo 13 ljudi, prenosi Rojters.

Govoreći za lokalni radio policijski portparol Albert Oliva rekao je da ne može da potvrdi da li je više od jedne osobe poginulo u eksploziji kuće u gradu Alkanaru, u sredu.

Katalonska regionalna policija identifikovala je trojicu osumnjičenih Musu Ukabira (17), Saida Aala (18) i Muhameda Hišamija (24), preneo je AFP.

Kako je prethodno izvestio španski list La Vangardija, trojica osumnjičenih su iz Ripolija, grada sa 10.000 stanovnika udaljenog oko 100 kilometara od Barselone, dok je četvrti osumnjičeni Junes Abujakub iz katalonskog grada Ribes de Freser.

Policija je navela da nije poznato da li je vozač kamiona možda napustio Španiju.