Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Gradonačelnik Tokija podneo ostavku

Foto: www.cdm.me

Gradonačelnik Tokija podneo ostavku

Gradonačelnik Tokija Joiči Masuzoe podneo je danas ostavku na tu funkciju uprkos višenedeljnim naporima da se održi na mestu prvog čoveka prestonice.

Svet
Izvor: Tanjug

Masuzoe se našao pod snažnom kritikom u Skupštini prefekture Tokio zbog navodnog korišćenja državnog novca u lične svrhe, prenela je agencija AP.

Prema navodima japanskih medija, ostavka gradonačelnika Tokija će stupiti na snagu 21. juna.

Masuzoe je trebalo da prisustvuje svečanom otvaranju Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru u avgustu, gde bi tokom završne ceremonije primio zastavu Olimpijskih igara kao domaćin narednih Igara.

Pripreme Japana za održavanje OI 2020. godine su pogođene nizom skandala u vezi novog nacionalnog stadiona, zvaničnog logoa, kao i optužbi za podmićivanje u procesu dobijanja organizacije.

Masuzoe, bivši japanski ministar zdravlja, lako je pobedio na lokalnim izborima u februaru 2014. i obećao je uspešno održavanje Olimpijade 2020, čiji je domaćin Tokio.

On je kritikovao visoke troškove organizacije Igara i uspešno lobirao da se neka takmičenja premeste u postojeće dvorane, umesto da se izgrade nove.

Masuzoe se, osim japanskog, služio i engleskim i francuskim i smatralo se da je vredan član tima za pripreme OI.

Japanski mediji su, međutim, ranije ove godine objavili otkrića da je guverner Tokija tokom radnih poseta Evropi i SAD odsedao u skupim hotelima na račun japanskih poreskih obveznika, kao i da je koristio službeno vozilo za redovna privatna putovanja za vikend.