Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Grci: Ne možemo da ispunimo zahteve kreditora

Foto: pixabay.com

Grci: Ne možemo da ispunimo zahteve kreditora

Grčki ministar finansija Cakalotos poručio kreditorima u pismu da Atina nije u stanju da ispuni sve tražene zahteve u zamenu za novčanu pomoć

Svet
Izvor: Tanjug

Grčki zvaničnici su obavestili evropske kreditore i MMF da ne mogu sprovesti neke od dodatnih izmena traženih u zamenu za isplatu nove tranše iz paketa pomoći. To su izjavila tri neimenovana izvora upoznata sa pregovorima.

U pismu dostavljenom kreditorima, grčki ministar finansija Euklid Cakalotos je napisao da neki od dodatnih zahteva kreditora ne mogu biti implementirani, rekli su izvori, a prenosi agencija Rojters.

Prema navodima grčkog lista "Ta Nea", pismo je poslato na adresu evropskog komesara Pjera Moskovisija, člana izvršnog odbora Evropske centralne banke Benoa Kera i zvaničnika MMF-a Pola Tomsena.

Ovaj potez bi, ako se potvrdi kao tačan, mogao da odloži isplatu novih sredstava pomoći Atini, koja su joj očajnički potrebna za vraćanje dugova MMF-u i Evropskoj centralnoj banci, ocenjuje agencija Rojters.

Grčka i njeni kreditori su prošle nedelje, posle višemesečnih pregovora, završili ključnu reviziju paketa pomoći Atini, što je "otvorilo put" za ublažavanje tereta duga Grčke, navodi britanska agencija.

Kreditori su, takođe, dali "zeleno svetlo" za isplatu tranše u iznosu od 10,3 milijarde evra, pod uslovom da Atina izmeni neke zakone koji se tiču penzija, privatizacije i "podizanja rampe" na prodaju loših zajmova.