Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Grčka demantuje da je tražila "plan B" za migrante

Foto: vesti.rs

Grčka demantuje da je tražila "plan B" za migrante

Grčki ministar za imigraciju Janis Muzalas demantovao je da je pozvao Evropsku uniju da osmisli rezervni plan za slučaj da Turska ne ispuni obaveze iz kontroverznog sporazuma sa Unijom, čiji je cilj bio smanjenje priliva migranata u Evropu.

Svet
Izvor: Tanjug

Muzalas je tu vest demantovao samo nekoliko sati nakon što je nemački list "Bild" citirao njegovu izjavu: "Veoma smo zabrinuti. Potreban nam je plan B za svaki slučaj".

"Ministar demantuje 'Bildov' prevod njegovih komentara", navelo je grčko ministarstvo u saopštenju, preneo je AFP.

U saopštenju se ističe daje Muzalas, naime, juče rekao da je Grčka "posvećena sporazumu EU i Turske, koji zavisi i od podrške Unije i obaveze Turske da ga poštuje".

"Bild" se ovim povodom dosad nije oglasio.

Zbog svog geografskog položaja u blizini Turske, Grčka je postala ključna ulazna tačka za migrante koji žele da dođu do Evrope, a na vrhuncu evropske migrantske krize prošle godine je na grčka ostrva u Egejskom moru svakodnevno iz Turske stizalo na hiljade tražilaca azila.

Broj izbeglica koji stižu u Grčku je značajno pao nakon što je u martu postignut dogovor između EU i Turske, prema kojem je Ankara pristala da primi natrag sirijske migrante koji stignu u Grčku, u zamenu za milijarde evra pomoći i bezvizni režim za turske državljane.

Odnosi između Ankare i Zapada su se, međutim, pogoršali usled kritika velikih čistki koje je posle pokušaja puča u Turskoj preduzeo predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je u ponedeljak u intervjuu nemačkom listu "Frankfurter algemajne cajtung" izjavio da bi Ankara mogla da odustane od primene sporazuma ukoliko EU do oktobra ne ukine vize državljanima Turske, što je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer nazvao "ucenom".